Последни новини
Home / Законът / Експерти: Разпространената информация за екстрадцията на Божков, е натиск върху апелативния съд за мярката му

Експерти: Разпространената информация за екстрадцията на Божков, е натиск върху апелативния съд за мярката му

Defakto.bg
Аадвокат Ивета Анадолска и Милен Керемедчиев,бивш външен зам. министър

Васил  Божков се е завърнал  сам и доброволно в страната – около това мнение се обединиха  адвокат Ивета Анадолска и Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на външните работи в предаваенто „Здравей България“ по Нова тв.  И двамата са категоричи, че  няма  краен съдебен акт от ОАЕ,  с който да е уважено искането на България за екстрадиране на Васил Божков.

„Екстрадицията е сложно съдебно производство, в което трябва да бъдат спазени едни формални изисквания. Тези изисквания са – най-малкото необходимите документи, които видно от това, което адвокатите на Божков публикуваха, е проведено  екстрадиционно производство през 2021 година и съдът в Абу Даби е посочил, че отказва екстрадирането му, защото не са представени няколко от петте задължителни документа, които се изискват, за да се разгледа искането за екстрадиция. Ако имаше последващо изпращане на документи от българската страна и уважаване на това искане, прокуратурата трябваше да представи такова съдебно решение. Само в тези случаи – със съдебно решение, може да се приеме, че е приключило екстрадиционното производство и уважено нашето искане да бъде екстрадиран. Тогава прокуратурата по мярката му за неотклонение, която е разгледана от Софийския градски съд, трябваше да го представи, а не съдът да приеме, че няма опасност да се укрие”, обясни адвокат Анадолска.

Това, което се случва сега, е водевил”, смята тя.  „Аз лично се притеснявам дали всичките тези информации, които от вчера текат, не са насочени към това да бъде мотивиран по някакъв начин Апелативният съд, когато разглежда мярката за неотклонение, да приеме, че има и опасност от укриване Защото ако е екстрадиран е  естествено, че такава опасност е реална”, каза Анадолска.  Но писмото, което е изпратено от националното бюро на Интерпол от Абу Даби до софийското, в което се говори за екстрадиция, по същество има  информативен характер – „снемаме го от масивите на Интерпол, защото вече той си прибира в България”,   коментира адвокат Анадолска.

Не е и експулсиране,  обясни адвоката за  другата мярка, която е свързана с  принудително извеждане на чужденец от държавата, ако съществува опасност от засягане на националната сигурност или за обществения ред.  „Но в това писма на Интерпол е писано, че е по ваше искане. Тоест, изключваме експулсирането”, заяви Анадолска.

Пак казвам – много рядко Обединените арабски емирства екстрадират издирвани от Интерпол лица”, каза Милен Керемедчиев. „Това, че няма и решение на съда в Абу Даби за екстрадиране, а има решение той да не бъде екстрадиран, също навежда на мисълта, че той сам че той се е явли в полицията, е задържан неговият паспорт и е пожелал да се върне в България. Съответно властите за това и не са го и ескортирали до летището, а са поискали доказателство, че той ще се върне в България. Това е бил самолетния билет”, коментира   Керемедчиев.

Той нарече „странна“  руска връзка лансирана от прокурор Ангел Кънев по мярката за неотклонение в СГС.  Керемедчиев  изтъкна, че единият от адвокатите на Божков, Стоян Баумайер се занимава с дела по закона „Магнитски“, които са свързани със САЩ. Пред БТВ адвокат Баумайер потвърди, че  през 2021 г. е  бил ангажиран от Божков  за включването му  в списъка  „Магнитски“.

Във вторник СГП  разпространи документ от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, според  който „компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин В.Б.“, без да е  придоружен със съдебен акт за решението за екстрадиция. Срещу въпросният документ  защитата на Божков извади друг, от който се виждса, че  местният съд е взел решение, че българинът „не може да бъде екстрадиран“.  В документа бе посочено още, че  въпреки отказаната екстрадиция, Васил Божков се е явил  в прокуратурата на ОАЕ и е пожелал да се предаде доброволно на българските власти. Така той получава  сертификат да пътува без власттие на ОАЕ да носят отговорност за решението му.

Адв. Стоян Баумайер

Адвокат Стоян Баумайер обясни, че решението на властите в ОАЕ е било свръзано с факта, че Божков е  „политически застрашено лице„.  От  Съединените американски щати той също имал „забрана“ да  се завръща „заради политическите обстоятелства“- това е било до  26 юни, когато от Вашингтон кават, че може да направи това, ако иска.

В сряда продължава разпита на Божков по делото за изнуване, по което той твърди, че е бил рекетиран от бившия финансов министър Владислав Горанов да плаща такса „спокойствие“ , за да не бъде закачан бизнеса му, а парите – чрез пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, отивали при експремиера Бойко Борисов. Адв. Баумайер отбеляза, че от събраните доказателства се разбира, че Божков „никога и по никакъв начин не е имал активна роля в измененията на закона за хазарта“ и това не е негова инициатива.

“ Инициативата, според доказателствата, е дошла от Бойко Борисов и Владислав Горанов“, уточни адвокатът.

По  закона „Магнитски“ пред американските власти до мoмeнтa cмe пpeдcтaвили нaд 25 000 cтpaници мaтepиaли, се разбра от думите на адв. Баумайер.  Стaвa дyмa зa лични мaтepиaли, oтчeти, фиpми, дpyжecтвa, пpeвoди, тeглeния, тpaнcфepи, имeйли, зaпиcи, каза той.

Bъв вcичĸитe пoĸaзaния нa Bacил Бoжĸoв фигypиpaт caмo Бoйĸo Бopиcoв и Bлaдиcлaв Гopaнoв. Дpyги лицa aбcoлютнo нямa. Toвa ви гo гapaнтиpaм, подчерта Баумайер.  Добави, че се страхува за живота му.

До края на септември Васил Божков ще предостави още информация на властите в САЩ в опит да излезе  от санкционния списък „Магнитски“,  заяви  адвокатът,  без да сочи  подробности.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.