Последни новини
Home / Законът / Сарафов предлага на Прокурорската колегия да освободи дисциплинарно апелативния прокурор на Варна

Сарафов предлага на Прокурорската колегия да освободи дисциплинарно апелативния прокурор на Варна

Defakto.bg

 

Главният прокурор Борислав Сарафов е предложил на  Прокурорската колегия на ВСС да освободи дисциплинарно  апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

На 15 август ПК  отстрани временно Чавдаров от длъжност, като той няма да може да изпълнява функциите си за срок от 4 месеца, докато тече наказателното производство срещу него. В предложението на Сарафов за освобождаването на Чавдаров се посочва, че установеното държане без надлежно разрешение на голямо количество боеприпаси, както и последвалите действия по привличане на магистрата в качеството на обвиняем и предаването му на съд за извършеното, са широко отразени в националните медии и електронни сайтове в негативен за него и за Прокуратурата на Република България аспект.

Coфийcĸa гpaдcĸa пpoĸypaтypa (CГΠ) внece oбвинитeлeн aĸт в Coфийcĸи гpaдcĸи cъд (CГC) cpeщy oтcpaнeния  aпeлaтивeн пpoĸypop нa  Bapнa зa нeзaĸoннo дъpжaнe нa бoeпpипacи –  пpecтъплeниe пo чл. 339, aл. 2, вp. aл. 1 oт HK.     При  претърсване в  дома и кабинета на Чавдаров бе установено голямо количество бойно оръжие, за което магистратът е представил  двe  вaлидни paзpeшитeлни oт KOC зa cъxpaнeниe, нoceнe и yпoтpeбa нa oбщo 10 бpoя oгнecтpeлни opъжия. Toй е  пpeдaл на  paзcлeдвaщитe  oбщo 575 бpoя  бoeпpипacи, или c 335 бpoя  нaдвишaвaщи тeзи, зa ĸoитo пpитeжaвaл paзpeшитeлни ĸъм 26.07.2023 г., ĸoгaтo e внeceн oбвинитeлния aĸт в cъдa.

Главният прокурор посочва, че статутът на обвиняемия като прокурор, заемащ към момента на извършване на деянието ръководна длъжност – апелативен прокурор на Варна, изисква висок морал, почтеност, поддържане на доверието в обществото и избягване на всички действия, които могат да накърнят достойнството на професията и да застрашат репутацията на магистратите.

Допуснатите от магистрата нарушения противоречат на пет разпоредби от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, отличават се с висока степен на обществена укоримост и затова следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност, се посочва в предложението на Борислав Сарафов.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.