Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира за нарушения, свързани с изграждането на „Турски поток“

Прокуратурата се самосезира за нарушения, свързани с изграждането на „Турски поток“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространената в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“, съобщи  пресцентърът на ПРБ.

В съобщението се казва: Софийска градска прокуратура  се самосезира по разпространена в медиите информация за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода „Турски поток“ през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

Наблюдаващият прокурор, избран на принципа на случайния подбор, следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Съобшението идва, след като от Антикорупционния фонд обявиха, че през 2019 година в  България се е провела среща, на която „българската, руската и арабската страна“ са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построен „Турски поток“ през България. Срещата е била на 1 юли 2019 г. в Истанбул. Информация е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската инвазия  в Украйна.

В България газопроводът бе представен като разширяване на газопреносната мрежа на страната. Тогавашният премиер Бойко Борисов  го наричаше „Балкански поток“, а в  чужбина и руснаци, и американци  го наричаха именно  „Турски поток“.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.