Страната ни не е променила приоритетите си за членството на България в Шенген въпреки възраженията на Нидерландия и Австрия, каза премиерът Николай Денков по  време на блиц парламентарния контрол. Уточни, че  за Нидерландия е важна ефективността на правосъдната система, а за Австия справяне с нелегалната миграция:

„В това отношение приоритетите не са се променили. Просто трябва да продължим със същото темпо. Ако може да го ускорим, за да може и двете държави да загубят всички аргументи, които досега са използвали, опитвайки се отново да спрат България за приемане в зоната Шенген“.

Премиерът Николай Денков заяви в Народното събрание, че трябва да се преформулират правомощията на президента, така че да се възстанови принципът на разделение на властите.  Той посочи необходимостта от промени в някои закони,  очевидно визирайки проекта  „Божанков“,   за да се „гарантира“ този принцип, с което подсказа , че авторството на депутата е колективно начинание. Денков  не изключи и промени в Конституцията.

За главен секретар на МВР ще бъде предложен досегашният заместник главен секретар Живко Коцев, обяви пред журналисти в парламента премиелът.  Той посочи, че предстои номинацията му да бъде обсъдена в Министерския съвет и да се предложи за съгласуване с президента.

Вицепремиерът Мария Габриел призова депутатите също активно да работят за убеждаване на партньорите за необходимостта от  членството на България в Шенген:

„И това трябва да бъде нашата основна линия. Ние трябва да бъдем член на Шенгенското пространство не, защото само и единствено сме изпълнили техническите критерии, а защото с членството на България и Румъния в Шенгенското пространство ние реално можем да допринесем за неговото укрепване и по-добро функциониране“.