Лютви Местан, лидер на партия ДОСТ

Разглеждането на наказателното дело от общ характер с подсъдими Лютви Местан и Юсеин Ахмед, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие, започва  отначало от фазата на съдебното производство.  За това   съобщава на интернет страницата на Окръжен съд – Кърджали.

Посочената причина е  пенсиониране на досегашния съдия – докладчик на съдебния състав по делото.

Производството е преразпределено на нов съдия – докладчик и  насроченото за 8 септември от 10:00 ч. открито съдебно заседание за неопределена дата, за провеждане на ново разпоредително заседание с призоваване на страните и уведомяване на пострадалите, се казва още в съобщението.

Местан е обвиняем заради тежка катастрофа, при която през лятото на 2019 г. загина бебе на шест месеца.  Инцидентът стана край момчилградското село Загорско. Според прокуратурата тогава при ляв завой Местан е отнел предимството на идваща по главния път кола и последвал ударът. Подсъдим по същото дело е и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Разследващите приеха, че той е карал с превишена скорост.

Местан твърди, че е невинен, а  прокуратурата изпълнява политическа поръчка.  Материалите по делото  бяха връщани на прокуратурата заради процесуалин нарушения.

Последното заседание по делото, което се води повече от 2 години бе на 11 юли.  Тогава заради  влошено здравословно  състояние Лютви Местан не се яви.  А тъй като от близо година той се защитава сам, съдът отложи заседанието, за да не бъде нарушено  правото му на защита.