Последни новини
Home / Законът / По повод критики на Портних, Европейската прокуратура потвърди разследване във Варна по доклада на Олаф

По повод критики на Портних, Европейската прокуратура потвърди разследване във Варна по доклада на Олаф

Defakto.bg

Европейската прокуратура разпространи изявление, предизвикано от пресконференцията по-рано днес на кмета на Варна Иван Портних.

Той определи като груба политическа манипулация и активно мероприятие в навечерието на местните избори досъдебното производство на Европрокуратурата, свързано с изграждането на рибарското пристанище в район Аспарухово.  Кметът изрази  съмнения за намеса в разследването от страна на  Теодора Георгиева – европейски прокурор в Европейската прокуратура. Попита  извършвала ли е Георгиева през 2021 г. действия по разследване на прокурорска преписка по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването – на какво правно основание е ставало това?  Попита още – свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ?

Постави под съмнение избора на  вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство на Главна дирекция „Национална полиция“. Твърди, че като експерт е  назначен Йоан Каратерзиян – активист на „Зеленото движение“, част от „Демократична България“ , който  е заинтересована страна по случая, тъй като от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище „Карантината“, а самата жалба в ЕП е подадена от от представител на ПП – ДБ.

По този повод Европейската прокуратура  потвърждава, че  е започнала разследване на строителен проект във Варна през 2021 г. въз основа на първоначален доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Винаги, когато можем да кажем нещо за някое от нашите разследвания, ще го направим проактивно„, се посочва в изявлението.  В рамките на Европейската прокуратура Постоянните камари са ключов елемент за гарантиране на независимостта на всички разследвания. Те наблюдават действията, предприети по време на разследването, и вземат решение за всички важни стъпки, включително дали да се води досъдебно производство, да се прекрати разследването или да се приложи опростена процедура, е казва в изявлението на Еппо.

По-конкретно, това означава, че трима европейски прокурори от друга държава членка оценяват и утвърждават всяко предложение от европейски делегиран прокурор за вземане на решение по даден случай, се посочва в заключение в изявлението.

„Предвид обществения интерес, предизвикан от пресконференцията, дадена днес от кмета на Варна г-н Иван Портних, Европейската прокуратура би искала да подчертае, че не коментира изявления, направени от политически представители във връзка с нашите разследвания“, заключава прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.