Последни новини
Home / Законът / Министър Славов представи конституционната реформа пред посланиците на Дания, Швеция и Финландия  

Министър Славов представи конституционната реформа пред посланиците на Дания, Швеция и Финландия  

Defakto.bg

Конституционната реформа е била  акцент в срещата на министър Атанас Славов с посланиците на Дания Йес Брогорд Нилсен, на Финландия Кристиина Кувая-Ксантопулос и на Швеция Катарина Рангнит.  И тримата посланици са заявили  подкрепа за приемане на България в Шенген и определилили като „изключително окуражаващи“ стъпките, предприети от правителството дотук, съобщи Министерството н аправосъдието.

На срещата са присъствали  също зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева и началникът на кабинета на министъра д-р Борислав Ганчев.

Славов е подчертал предлаганата реформа в сферата на съдебната власт, включително създаването на два отделни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите. Като мнозинството от членовете в Прокурорския съвет вече ще се избират от парламента, което ще е и вид контрол върху главния прокурор.

Министърът на правосъдието е откроил също и идеята за разширяване на достъпа до Конституционния съд, чрез въвеждане на пряката конституционна жалба от граждани и даване на право на всеки съд да сезира КС. Включването на гражданите е знаково за реформата, изтъкна той.

Министрът се е  спрял и на предложените промени при конституирането на служебните правителства.  В отговор на въпроси на посланиците министърът заявява, че  предстои окончателното приемане от парламента на новия закон за противодействие на корупцията, предвиждащ създаването на нова независима антикорупционна комисия с разследващи функции.

Не на последно място е обсъдено оказаното съдействие от страна на Министерството на правосъдието във връзка с разгръщането на дейността на Европейската прокуратура в България. Понастоящем предстои финализиране на ремонта на сградата на ул. „Раковска“ 134, а от страна на българската прокуратура е заявена готовност за създаване на позитивен климат на работа в структурите на EPPO в България.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.