Последни новини
Home / Законът / Съдия Мария Москова, председател на Районния съд в Царево, загина във водното бедствие

Съдия Мария Москова, председател на Районния съд в Царево, загина във водното бедствие

Defakto.bg
Съдия Мария Москова, загуби живота по време на водното бедствието в община Царево. През 2021 г. Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мария Москова за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Царево.

 

Тялото на председателя на Районния съд в Царево Мария Москова е разпознато след като е  изплувало в района на пристанището в Царево. Тя бе една от двете изчезнали жени по време на потопа вчера.

Другата жена в неизвестност бе нейната дъщеря  д-р Даниела Йорданова, пътувала заедно с майка си в колата, повлечена от придошлите води в кв. Василико, докато търсели спасение от потопа.

По-късно катер на Гранична полиция откри тялото и на дъщерята,  потвърдиха официално от полицията в Бургас.

С огромно прискърбие разбрах, че една от жертвите на стихията в Царево е председателят на Районния съд в Царево съдия Мария Москова, която отдаде целия си живот на магистратската професия. Искам да изразя своите най-дълбоки съболезнования на роднините и близките й, както и на роднините и близките на останалите жертви на това безпощадно бедствие! Това написа в профила си във фейсбук правосъдният министър Атанас Славов. 

Висшият съдебен съвет разпространи in memoriam  по пововд загубата на съдия Москова. В него се казва:Нейният професионален избор беше посветен на съдийската професия, която бе и нейното призвание. Кариерата ѝ започна като съдия в Районен съд – Малко Търново, където работи в периода от 2007 г. до 2009 г., а през 2010 г. беше избрана за административен ръководител на съда. В продължение на два мандата – от 2014 г. до настоящия момент, беше председател на Районен съд – Царево.

Мария Москова беше всеотдаен човек, отличен съдия и ерудиран магистрат,  уважавана и ценена както от своите колеги, така и от юридическата общност в съдебния район на Апелативен съд – Бургас. Висшият съдебен съвет изразяват искрени съболезнования и съпричастност към семейството и близките на Мария Москова!

Дълбок поклон пред светлата ѝ памет!“ 

От името на Висшия адвокатаки съвет и от свое име съболезнования и съпричастност по повод трагичната загуба на съдия Москова и нейната дъщеря поднес и председателят на ВАдС  д-р Ивайло Дерменджиев.Всички сме дълбоко покрусени от сполетялото ви бедствие и трагедия, отнела човешки животи, казва Дерменджиев в съболезнователен адрес до съдии и служители в РС – Царево и семейство на съдия Москова.

Четири станаха жертвите на водния ад по Южното Черноморие. Другият загинал е 61 г. мъж строител от Смолян, който е работил на вилата на съдията.

Един от загиналите  при потопа засега не е идентифициран. За него се знае само, че е мъж на около 50-те, добре сложен, гологлав и с черна тениска. Тялото му било открито с дрон в морето и по-късно извадено.

От кризисният щаб в Царево постоянно получават сигнали за липсващи хора след като роднините им не са могли да се свържат с тях. Дали те са реални обаче не се знае, тъй като по време на бедствието е имало проблеми с мобилните комуникации. По-рано днес тялото на съдия Москова бе открито в морето до пристанището на Царево.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.