Всички приоритети на правителството се превърнаха в това да се оглеждат в президента. Това каза бившият служебен правосъден министър Крум Зарков пред Би Ти Ви.  В момента той е съветник на президента Румен Радев по правните въпроси. По думите му държавният глава е коректив на властта и нито за момент не е отстъпил от своите принципи.

„Първоначално се събраха едни непримирими врагове, за да направят нещо заедно. После започна мантрата „ние не сме добре, но само да не дойде пак на власт Румен Радев„. Едва ли не ще му искат импийчмънт,  защото ги критикува“, каза Зарков за управляващото мнозинство.

Конституцията не е снимка от плажа, за да се показва. Не става дума за нова Конституция, а за прецизни промени в една определена част. Конституцията, за която всички говорят, не е нищо по-малко от основата на българската държавност и право“, уточни Зарков.

По думите му Радев не е можел да представи своите предложения за промени в Конституцията, защото е нямало работещи парламенти. „Днес инициативата е приета от управляващото мнозинство, което легитимира своето съществуване с промени в Конституцията. Те са на ход. В президентството се работи много сериозно“, подчерта Зарков.

Според него случилото се през последните месеци не дава гаранции, че съдебната реформа ще се случи, а дава възможност за това. „Гаранциите и реализирането са в ръцете на Народното събрание“, категоричен бе Зарков.

Той коментира и доклада на ЕК за върховенството на закона у нас, като посочи, че в него се казва, че все още в България има високи степени на недоверие на гражданите и бизнеса към правосъдната система.

С доклада на ЕК правителството има сериозен инструмент да продължи това, което направи служебното правителство и да приключи процеса по присъединяването на България към Шенген, като ни приемат, там където ни е мястото“, посочи Зарков.

Случиха се важни неща, но те не бива да бъдат смесвани. Едното е, че за първи път в историята главен прокурор бе предсрочно освободен. За да има качествена промяна, новият трябва да бъде избран от нов състав на ВСС“, каза той.

Замяната на Гешев със Сарафов се случи извън моят мандат, но беше ясно, че ще се случи още когато аз бях министър“, заяви Зарков. По думите му станало ясно, когато отношението във ВСС се обърнало. Той посочи, че членовете на ВСС „прогледнали“ и приели решението, което им било предложени два пъти преди това.

Зарков отхвърли обвиненията на кабинета „Денков“, че по време на десетте месеца служебното правителство са били уволнени 7 хил. души. По думите му това число може да е вярно, ако в него се включват всички напуснали по собствено желание и пенсионираните.