Последни новини
Home / Законът / От седмицата: Мнозинството в НС отхвърли докладите на спецбюрото, ДАНС и ДАР и е напът да овладее спецслужбите

От седмицата: Мнозинството в НС отхвърли докладите на спецбюрото, ДАНС и ДАР и е напът да овладее спецслужбите

Defakto.bg

Мнозинството в НС не прие годишния доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за дейността му през 2022 година – без дебат той бешу отхвърлен  с 48 гласа „за“, 2 „против“ и 51 въздържали се, съобщи БНР.

В доклада бяха посочени два случая на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства, установени от  Националното бюро.  В първия случай по отношение на гражданин са прилагани СРС за повече от 260 дни, което надвишава максимално допустимия срок.  Два различни органа са искали използване на разузнавателни средства спрямо лицето за разкриване на една и съща престъпна дейност, като е дадено разрешение, без да се съобразят разпоредбите на закона. Във  втория случай е установено, че в искането за прилагането им не се съдържат никакви факти и обстоятелства, които дават основание да се предполага, че човекът е съпричастен към извършено тежко умишлено престъпление.

От доклада на бюрото за контрол на СРС става ясно, че лицата, спрямо които са прилагани разузнавателни средства, намаляват от 2019 г. Тогава те са били 3310, а за миналата година броят им е 2325. Най-голям дял от исканията за използване на СРС са от МВР – 62%, следват прокуратурата с 23% и ДАНС с 11%. Европейските делегирани прокурори пък са изготвили 44 искания.

Най-често се прилагат специални разузнавателни средства за разкриване на организирана престъпна група. След това се нареджат разследванията за наркотични вещества, акцизни стоки, кражби и подкуп. Има и 155 случая по Глава първа от НК – престъпления срещу Републиката. За сравнение през 2021 г. те са били 262.

По-късно се разбра, че годишните доклади на ДАНС и ДАР също са отхвърлени от парламента  с гласовете на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС.  Народното събрание ги разгледа на закрито заседание заедно с доклада на Военното разузнаване. Само той бе приет с голямо мнозинство, съобщи „24часа“.

Управляващите преценяват,  че службите през годината са били неефективни и не са „хванали“  важни рискове за националната сигурност. Така на практика шефовете на Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната агенция „Разузнаване“ получават вот на недоверие. Пламен Тончев- ДАНС и Антоан Гечев-ДАР бяха назначени от президента Румен Радев по предложение на служебното правителство на Стефан Янев. Тончев дойде от ГДБОП, а Гечев е възпитаник на военно училище. С решенията си управляващите подсказват, че са напът да изпълнят намеренията си да подменят със свои кадри ръководствата на спецслужбите.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.