Последни новини
Home / Законът / Парламентът разглежда проектозакони на опозицията

Парламентът разглежда проектозакони на опозицията

Defakto.bg

ДПС иска да стартира процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС

С промени в Закона за съдебната власт ИТН настояват за намаляване на правомощията на главния прокурор чрез ограничаване на броя на заместниците му до двама – за Върховната касационна и Върховната административна прокуратура, институционализиране на общите събрания на всички прокуратури и Националната следствена служба и отмяна на възможността за командирована в системата на прокуратурата.

Промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от „Възраждане“, предвиждат всяка парламентарна група, независимо от големината си, да може да предлага провеждане на референдум. Сега това може да стане с подписите на най-малко една пета от състава на парламента. От „Възраждане“ са записали и намаляване на необходимите подписи – от 200 000 на 50 000, с които такова искане може да бъде внесено. Също така – премахване на долния праг за признаване на един референдум за валиден и премахване на ограниченията за темите, по които може да се прави допитване.

БСП са внесли промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица, с които доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години и доходите до линията на бедност да са необлагаеми.

В програмата на парламента е включено и първо гласуване на промени в Закона за пътищата, с които се въвежда европейски регламент за трансграничен обмен на информация за превозни средства и техните собственици, които не са платили пътни такси в ЕС.

Днес ще поискаме да стартира процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото съм възмутен от техните действия спрямо случая в Стара Загора. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски. Той коментира, че е получил отговор от инспектората как нищо не могат да направят и как нищо не е нарушено. Вие като видяхте това момиче, има ли нарушения? Възмутително е, днес ще искаме старта, коментира Пеевски.

Относно промените в Конституцията, той  заяви, че ще бъдат приети всички промени, които се предлагат на първо четене. Между първо и второ четене ще правим всички промени. Нека да приемем на първо четене, все пак да не торпилираме решението на залата и след това ще разговаряме, добави Пеевски.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.