Последни новини
Home / Законът / Пеевски не е наясно с правомощията на инспектората към ВСС, но искал „задълбочена“ проверка на акта на магистратите по случая „Дебора“

Пеевски не е наясно с правомощията на инспектората към ВСС, но искал „задълбочена“ проверка на акта на магистратите по случая „Дебора“

Defakto.bg
От Инспектората към Висшия съдебен съвет реагираха на заявеното по техен адрес от депутата от ДПС Делян Пеевски.   днес Пеевски заяви, че ще поиска да  стартира процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото бил  възмутен от техните действия спрямо случая в Стара Загора. Пеевски коментира, че е получил отговор от инспектората как нищо не могат да направят по случая „Дебора“, заяви той.

По този повод от Инспектората напомниха, че институцията няма  правомощия да извършва преценка на правилността и законосъобразността на съдебните актове, каквото е било искането на Пеевски.

Обясниха, че:  На 31 юли  Делян Пеевски е подал сигнал, в който е изразил недоволство от определението на старозагорския окръжен съд, с което заподозреният, че е обезобразил Дебора, е пуснат от ареста.
В него се иска ИВСС да извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на магистратите, включително и на основанията за квалификацията на извършеното деяние като лека телесна повреда, като се прецени тяхното съответствие със закона.
В случай, че се установи нарушение, Пеевски настоявал за търсене на дисциплинарна отговорност.
Още същия ден на случаен принцип е избран инспектор, който да работи по случая. Проверката по сигнала е извършена в периода 8 – 9.08.2023 г, а актът за резултатите е бил изготвен на 24.08.2023 г., уточняват от Съдебния инспекторат.
Не са открити процедурни нарушения по образуването, случайното разпределение, насрочването, движението и приключването на двете мерки за неотклонение на обвиняемия Георги Георгиев.
Следва и уточнението, че Съдебният инспекторат не може да преценява правилността и законосъобразността на съдебните актове, но че има правомощие да анализира и обобщава съдебната практика на окръжните съдилища от един съдебен район по приложението на закона има съответният апелативен съд.
В този случай това е Пловдивският апелативен съд, затова и сигналът на Делян Пеевски е изпратен на неговия председател.
Изненадващо е, че депутатът не е наясно с правомощията на Инспектората. Както и с оценката на случая на Съдийската колегия, която обяви, че Окръжнеият съд в Стара Загора  е действал съобразно своите компетниции при освобождаване от ареста на заподозрения.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.