Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието представи проекта за промени в Конституцията на докладчици от Венецианската комисия

Министърът на правосъдието представи проекта за промени в Конституцията на докладчици от Венецианската комисия

Defakto.bg
Министърът на правосъдието Атанас Славов е обсъдил предложенията за промени в Конституцията на България с докладчици от Венецианската комисия.
Посещението им в София е част от процедурата по събиране на мнения за предстоящите промени в основния закон преди Комисията да приеме официалното си становище на сесията си на 6 и 7 октомври.  След това се очаква да започне и обсъждането им от 49-ото Народно събрание.
Пред експертите Славов е очертал трите основни насоки в предложения проект – реформа на съдебната система, засилване на парламентаризма чрез промяна на статута на служебните правителства и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, съобщиха от Министерството на правосъдието.

За служебното правителство се предлага все пак да има някаква група лица, заемащи висши публични длъжности, от които да се избира премиерът. Депутатите приеха да се избира за премиер едно от трите лица – председателят на парламента, управителят на БНБ и председателят на Конституционния съд. Избраният премиер да предлага правителство на президента.

Предлага се, ако в едноседмичен срок президентът не назначи служебно правителство, то да бъде назначено от парламента“, заяви  министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Лице в лице“.

Текстовете, които са внесени в парламента, особено в частта за съдебната власт, следват много плътно препоръки, които сме получавали в досегашните становища на Венецианската комисия“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.