Последни новини
Home / Законът / Бившият правосъден министър Крум Зарков: ЕК даде своята оценка за работата на служебното правителство в сектор “Правосъдие”

Бившият правосъден министър Крум Зарков: ЕК даде своята оценка за работата на служебното правителство в сектор “Правосъдие”

Defakto.bg

Бившият правосъден министър Крум Зарков заедно с екипа си води трудна битка за въвеждане на механизма за независимо разследване на главния прокурор. След влизането му в сила само ВКС направи опит да го приведе в изпълнение. На практика Прокурорската колегия блокира задействането му с формални причини. Чака се поредна поправка на ЗСВ.

Решението на Европейската комисия, с което официално бе отменен т.нар. Мониторингов механизъм е важно.То е и най-категоричното опровержение на твърденията, че служебните правителства, назначени от президента Румен Радев, са отдалечавали България от Европа. Оказа се точно обратното. Това посочи в профила си във Фейсбук бившият служебен правосъден министър Крум Зарков, сега секретар по правните въпроси в президентството, а поводът е официално прекратеният мониторинг за сътрудничество и проверка от ЕК.

И още: Именно 10-месечните усилия на тези правителства доведоха дотам, че България реализира най-големия си интеграционен успех от 2007 г. насам.

В самото прессъобщение на ЕК е отбелязано, че работата е приключила през месец юни 2023 г.

Не мога да не изразя благодарност към всички, които наистина се трудеха за това, най-вече длъжностни лица, които правителство след правителство са работили в тази насока. И разбира се, на моите колеги служебни министри.

Оттук нататък обаче този успех трябва да се използва. Във външен план той трябва да се изтъква, за да убеди скептичните държави да ни допуснат в Шенген.

Във вътрешен план той трябва да насърчи новото правителство да задълбочи и продължи реформите, а не да ги замразява или да отстъпва от тях. За съжаление има такива индикации покрай промените, които фактически “замразиха” механизма за разследване на главния прокурор. 100 дни след като ние отстъпихме от длъжност ЕК даде своята оценка за работата на служебното правителство в сектор “Правосъдие”. Това е резултатът.

Надявам се сегашното правителство да постигне още повече.

ПП. Де Факто публикува ден по-късно информацията за вдигнатия мониторинг над България.  По технически причини сайтът беше блокиран, за което поднясяме  извинение. Но не можем да си спестим информация, която е чест за всяко издание. 

 

Европейската комисия прекрати мониторинга над България и Румъния

 

Прави впечатление , че от официалното съобщение на нашите власти липсва заключението на ЕК, че работата по МСП е приключила през юни 2023 г., тоест в периода на служебното правителство.

С решение от днес((вчера) Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете дър

Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС.

Последният доклад за напредъка на България по МСП е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност.

През ноември 2022 г. ЕК прекрати и изготвянето на доклади за напредъка на Румъния по МСП.

Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото,  които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз.  Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. Премахването на специалния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната“, коментира министър Атанас Славов.

Процесът за прекратяване на МСП започна с нота от 6 юли 2023 г. на Европейската комисия, с която информира Съвета и Европейския парламент за намерението си да затвори механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до ЕК с решение на Корепер 2 (Комитет на постоянните представители на правителствата от ЕС), в което отчита напредъка в областта на върховенство на правото на България и Румъния и намерението на ЕК да прекрати МСП.

Днешното финално решение на Комисията е за оттегляне на решението за създаване на механизма, който престава да съществува.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.