Последни новини
Home / Законът / Медиите: Антикорпционният закон е обезсмислен преди да бъде приет, управляващите обещават поредна преработка

Медиите: Антикорпционният закон е обезсмислен преди да бъде приет, управляващите обещават поредна преработка

Defakto.bg

Окончателният вариант на антикорупционния закон, който ще бъде гласуван в пленарна зала на второ четене през предстоящата седмица ще изглежда по-различен начин от този, който депутатите гласуваха само преди няколко дни. За това съобщава  „Дневник“, като се позовава на източници от управляващите.

Вместо седем членове, както предвиждаше първоначалният проект, депутатите от правна комисия приеха новата антикорупционна комисия да се състои само от трима души, избрани от парламента с мандат от шест години, като всеки от тях ще председателства комисията на ротационен принцип за по две години.  Членовете на бъдещата Комисия за противодействие на корупцията трябва да са юристи и да имат минимум пет години професионален стаж, а не най-малко 10 години юридически стаж, както беше предвидено в проекта, приет на първо четене.

Намаляването на изискуемия стаж се обяснява с това, че ПП нямат хора за поста, от една страна, а от друга – с желание в органа да влязат млади, нови хора. А с трима членове с ротационно председателство се осигурява шефското място в някакъв момент да получат и ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС, пише  „Сега“.

По принцип законопроектите на второ четене се обсъждат по предварително подготвен доклад, който съдържа всички предложения, направени от депутатите.  Стою Стоев (ПП-ДБ), доскоро председател на правната комисия, който би трябвало да познава перфектно процедурата, представя за обсъждане текстове, които в доклада ги нямаше, пише изданието. Пред „Сега“ депутати от комисията обясняват, че всъщност юридическото острие на ПП е  чел от едно хвърчащо листче, което не беше част от доклада, а сътрудниците на комисията бяха раздали на членовете на правната комисия в началото на заседанието.  Именно там се съдържаха текстовете, с които се предлагаше новата комисия „Антикорупция“ да се остави с трима членове, с едва 5-годишен професионален стаж, като кандидатите за такива бъдат предварително оценени от номинационна комисия, съставена от представители на други държавни органи.

Единственият, който още в петък сериозно възрази срещу този нов формат на комисията, беше депутатът от ПП Бойко Рашков, сочи  „Капитал“. „Предлагате някой на два петъка служба, който е бил юрисконсулт в някоя фирма, да се занимава с въпроси от изключително държавно значение“, заяви той в присъщия си тон и попита колегите си дали имат „някакви конкретни кандидати на по две-три години служба„, казва той. 

Рашков припомня, че Съдът в Страсбург вече е задал критериите, на които трябва да отговарят членовете на подобни органи. Става дума за решението по делото „Асоциация за европейска интеграция и Михаил Екимджиев срещу България„, в изпълнение на което беше създадено и Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, на което Рашков беше първият председател. В това решение, напомня Рашков, беше посочено, че членовете му трябва да отговарят на изискванията за върховен съдия.

Тази комисия ще се занимава с разследване, не може такава дейност да се възлага на човек, който няма необходимите познания и опит. Става дума за подкуп, за престъпления по служба и на човек, който идва от университета или от едно предприятие, ще му кажем: наблюдавайте и вземайте решения за подкуп. Това е шега! Тази комисия трябва да взема убедителни решения, които не могат да бъдат съборени от съд“, посочва  Рашков.

Той се обявавя и против  намаляването на броя на членовете, като казва, че в момента в България няма друг подобен орган, съставен само от трима души. В залата депутати припомниха, че комисията по досиетата например, която е със затихващи функции, се състои от девет членове.

Първоначалният проект предвиждаше един от седемте членове на комисията да се предлага от президента и да се избира от парламента, като при неодобрение президентът да прави ново предложение. Останалите шест се избират от парламента, като всяка парламентарна група може да прави по едно предложение. Това отпадна по време на второ четене, а целта е президентът да бъде изолиран от  комисията.

Това е третият поред парламент, който ще опита да реформира антикорупционната комисия. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на служебния министър Крум Зарков и „ПП“, защото било противоконституционно да се вменят разследващи функции на антикорупционната комисия.

Впоследствие при внасянето на проектите в правната комисия, стана известно, че ГЕРБ са променили мнението си.

Проектът  „Зарков“  пpeдлaгaше paзличeн oт дoceгaшния нaчин  фopмиpaнe нa cъcтaвa нa ĸoмиcиятa ĸaтo ĸoлeгиaлeн opгaн. Зa дa ce гapaнтиpa нeйнaтa нeзaвиcимocт ce пpeдлaгaше  двaмa oт члeнoвeтe й дa ce избиpaт oт пapлaмeнтa, eдин дa ce нaзнaчaвa oт пpeзидeнтa , a пo eдин дa ce избиpa нa oбщo cъбpaниe нa cъдиитe oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд, cъoтвeтнo нa oбщo cъбpaниe нa cъдиитe oт Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд.  Πpeдвидена бе  cъщo Koмиcиятa дa ce пpeдceдaтeлcтвa нa poтaциoнeн пpинцип зa eднa гoдинa, ĸaтo пpeдceдaтeлят ce oпpeдeля чpeз жpeбий.

Избopът нa члeнoвeтe oт Hapoднoтo да се  извpъшвa пpи шиpoĸo yчacтиe нa нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции, Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт, виcши yчилищa и нayчни opгaнизaции.  Πoдoбeн пyбличeн мexaнизъм бe пpeдвидeн и зa нaзнaчaвaнe нa члeнa нa ĸoмиcиятa oт пpeзидeнтa.
Kaтo дoпълнитeлнa гapaнция зa нeзaвиcимocт ce пpeдлaгaше мaндaтът нa члeнoвeтe нa ĸoмиcиятa дa e oт пeт гoдини, бeз възмoжнocт зa пoднoвявaнe.

Лена Бориславова, за която не е тайн, че работи по законопроекта, след реакциите в пресата, написа във фейсбук пост, че „ще имате изненади в зала следващата седмица. За новата антикорупционна комисия ще предложим изменения за напълно деполитизиран процес за избор на ръководство, съгласуван и одобрен и от Европейската комисия през тази седмица като стандарт за осигуряване на независимост на органа“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.