Последни новини
Home / Законът / Атанас Славов: Министерството на правосъдието не се е налагало да консултира каквото и да било с г-н Пеевски

Атанас Славов: Министерството на правосъдието не се е налагало да консултира каквото и да било с г-н Пеевски

Defakto.bg
Атанас Славов, министър на правосъдието

„Затварянето на този период от време, в който няма Народно събрание, плюс форма на служебно правителство, която изисква диалог с политическите партии в парламента, може би ще е пресечната точка на различните визии как да бъде реформиран моделът.“

Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов.

Предложението да няма прекъсваемост между отделните мандати на парламента означава, че няма да има дупка от 2-3 месеца без парламент. В периоди на кризи е важно Народното събрание да може да реагира, а то ще може, ако не е разпуснато, допълни той в анализа си на предложенията за конституционни промени.

„Необходими са някакви стандарти, някакви ограничители на дискрецията, която има президентът по Конституция“, смята Славов.

Относно предложението да няма укази на президента за назначаването на тримата висши магистрати – председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, Славов заяви, че в тази част проектът ще бъде сериозно дебатиран: „Спокойно бихме могли да оставим тази част на Конституцията, каквато е в момента. Указите на президента дават по-висока легитимност на процеса.“

В областите на националната сигурност, на отбраната и на външните  отношения са ключовите правомощия на държавния глава, посочи правосъдният министър.

Т. нар. споделена компетентност в тези сфери – на сигурността и на отбраната, е най-добрият възможен модел.“

Антикорупционната комисия ще разследва и това е разликата със сегашния модел – ще има ефективно разследване на корупционни престъпления в комисията, но накрая материалите ще отиват в прокуратурата и тя ще повдига обвинението, поясни Атанас Славов. „Действително членовете на комисията ще бъдат избирани само от Народното събрание, но преди това те ще минат през номинационен борд – комисия от независими представители“, коментира още Славов. Той допусна, че приетото на второ четене в правната комисия съставът на новия орган да е само от трима души ще бъде отменено и ще има предложение за петчленен състав.

Инспекторатът към ВСС да се деполизитира означава промяна в сегашния модел – например инспекторите да се номинират от органите на съдебната власт и да се избират от парламента, не депутатите сами да решават кого да си избират за инспектор и вътре да попаднат лица, които нямат общо със съдебната система, подчерта Славов. Той е категоричен, че подобна реформа е необходима.

Запитан каква е ролята на Делян Пеевски, който се е превърнал в говорител на съдебната и конституционната реформа, министърът на правосъдието посочи:

Част е от процеса по подкрепа за конституционните реформи. Аз в моята дейност нямам съприкосновение с г-н Пеевски. Дебатите се водят в парламента, преговорите се водят в парламента. Министерството на правосъдието не се е налагало да консултира каквото и да било с г-н Пеевски.

Славов определи като „добра идея записването на НАТО в Конституцията“.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.