Последни новини
Home / Законът / Атанасов подаде оставка от комисията за контрол на спецсредствата, мястото му заема Бойко Рашков

Атанасов подаде оставка от комисията за контрол на спецсредствата, мястото му заема Бойко Рашков

Defakto.bg
Атанас Атанасов подаде оставка от комисията за контрол на службите и спецсредства, ще го замести бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Снимка БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия, която отговаря за надзора над специалните служби и употребата на СРС.

Поводът Атанасов да подаде оставка е отказът на лидера на  ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да подкрепи инициативата на десницата да се  слеят цивилното и военното разузнаване в единна служба. „Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите„, отговори той на журналистически въпрос по темата в понеделник.

Отказът на ГЕРБ да изпълни поети ангажименти за реформи на службите за сигурност са причина за оставката на Атанас Атанасов като председател на ресорната комисия. Това коментира съпартиецът му Йордан Иванов, съобщи БНР.

От думите му стана ясно, че ПП-ДБ няма да загуби председателското място, то ще бъде поето от бившия вътрешен министър Бойко Рашков: „Днес Атанас Атанасов, съпредседател на нашата група, подава оставка като председател на Комисията за контрол на службите, защото от ГЕРБ и Бойко Борисов бе поет ангажимент за тяхната реформа, който бе оттеглен. Това за нас е проблем, защото обещанията се дават, за да се спазват. Чрез тези си действия ГЕРБ оставят управлението на службите в ръцете на президента Румен Радев. Оттук на сетне контрол, председателството върху върху тази комисия ще поеме Бойко Рашков“.

Комисията за контрол над службите за сигурност и над прилагането и използването специални разузнавателни средства е единствената постоянна комисия, чието председателство се променя всяка пленарна сесия от представители на различни парламентарни групи. Атанас Атанасов обяви план за реформа на специалните служби, който предвижда сливане на военното и цивилното разузнаване и отнемане на правомощията на президента по назначаването на шефовете на службите. По думите му  тази реформа се ползва с подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

След като се разбра за оставката на Атанасов, подкрепа за инициативата му отказа и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Миналата седмица той обяви точно обратното, но сега каза: „Вече се разбра от ГЕРБ, че няма да има подкрепа. При условие, че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим„, заяви Пеевски.

От ПП-ДБ  не са внесли  проектозакони за промени в службите.  Според Атанасов освен  сливане на цивилното и военното разузнаване се предвижда и нов ред за назначение на   шефовете на специалните служби. Сега това става по предложение на правителството и с указ на държавния глава. Целта на ПП-ДБ е да бъде изолиран президента, а  ръководителите на службите да се назначават с решение на парламента, тоест на мнозинството в него.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.