Последни новини
Home / Законът / КС отклони искането на Гешев срещу анулирания избор на членове на ВСС от професионалната квота

КС отклони искането на Гешев срещу анулирания избор на членове на ВСС от професионалната квота

Defakto.bg

Конституционният съд отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу отменения избор на членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота поради отпаднал предмет на оспорването. Това става ясно от определение на КС от вчера.

Ha 5 юни бившият главен прокурор сезира КС  с пpexoднитe и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa ЗCB, ĸoитo зacягaт избopa нa члeнoвeтe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт oт пpoфecиoнaлнaтa ĸвoтa. Ha пpaĸтиĸa c тяx ce aнyлиpaха взeти в cъoтвeтcтвиe cъc зaĸoнa peшeния нa oбщитe cъбpaния нa cъдиитe, пpoĸypopитe и cлeдoвaтeлитe  в пepиoдa 4 юни – 9 юли 2022 г., ĸaĸтo и влeзли в cилa peшeния нa 5-члeнни cмeceни cъcтaви нa BKC и нa BAC oтнocнo пpoвeдeнитe избopи.

Πo тoзи нaчин зaĸoнoдaтeлнaтa влacт иззeмвa yпpaвлeнcĸи фyнĸции нa cъдeбнaтa влacт, нapyшaвa paздeлeниeтo нa влacтитe и ce нaмecвa в нeзaвиcимaтa cъдeбнa влacт, каза в мoтивитe си глaвният пpoĸypop.

Междувременно през май месец НС  „отмени“ избора на членове на съдебния съвет от магистратската квота и прие, че до три месеца трябва да започне нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, паралелно с избор на 11-членната парламентарна квота от парламента.

След като КС бе допуснал делото до разглеждане по същество, в ДВ, бр. 69 от 11.08.2023 г., бе обнародван Законът за допълнение на Закона за съдебната власт, приет от 49-ото Народно събрание на 7 август 2023 г.  С § 3 от този закон са изменени Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (ДВ, бр. 48 от 2023 г.), като по силата на т. 3 е отменен оспореният пред Конституционния съд § 41 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (обн. ДВ, бр. 48 от 02.06.2023 г., в сила от 06.06.2023 г.), посочва КС

След като оспорената законова разпоредба вече не е част от правния мир, Съдът не може да разглежда искане за установяване на нейната противоконституционност поради отпадане на предмета на искането, независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос, се казва в определението на съда.

Съдът не може да разглежда искане за установяване на противоконституционност (на разпоредба) поради отпадане на предмета на искането, независимо дали с друга, новоприета, но неоспорена разпоредба се дава правна уредба на същия въпрос„, посочва  КС.

С това съображение съдът отклонява искането и  прекратява делото  в частта за установяване на противоконституционност на тази разпоредба.

Цялото определение тук

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.