Последни новини
Home / Законът / След дискусията с „аджамии“, „лавандули“ и закани за КС, обсъждането на антикорпуционния закон продължава

След дискусията с „аджамии“, „лавандули“ и закани за КС, обсъждането на антикорпуционния закон продължава

Defakto.bg

Очаква се в сряда Народното събрание да продължи дискусията по приемане на антикорупионния закон. Във вторник заседанието на парламента  приключи без да е приет нито едни текст от внесения законопроект, а за днес разглеждането му  е предвидено като точка трета от дневния  ред на НС.

Предложеният проект  предвижда антикорупионната комисия да се състои от трима членове,  вместо първоначалните седем, избирани от парламента с мандат от 6 години, като на всеки две години се редуват на председателския пост.  Обект на  разследвания ще са заемащите висши публични длъжности – президент, министри, депутати и евродепутати, председатели регулаторни органи и други.

В ябълка на раздора вчера се превърнаха предложения за промени в част от текстовете на антикорупционния закон на депутата  от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стою Стоев.  Част от тях са били отхвърлени от правната комисия по време на гласуването на второ четене, но по думите му предложенията са били съгласувани с Европейската комисия и са на практика препоръки от нейните експерти.  Сред тях  беше и идеята членовете на антикорупционната комисия  да се избират с 2/3 мнозинство.

За  избора на членове на антикорупционната комисия,  Стоев направи и следващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се сформира при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят подробен доклад и „препоръчително класиране на кандидатите“, което да бъде предоставено на ресорната парламентарна комисия“.

Стоев предложи още,  изискванията към членовете на антикорупционната комисия да включват и придобита юридическа правоспособност или икономическо образование, ако кандидатът има икономическо образование, то той трябва да има поне седем години стаж в службите за сигурност,  изискуемият стаж трябва да е седем години вместо както е по приетия от правна комисия текст – пет.

От ГЕРБ-СДС предупредиха, че ще сезират Конституционния съд заради предложението на ПП-ДБ изборът на членове да става с две трети от гласовете.  Радомир Чолаков коментира, че  възможността за избор на членове с две трети мнозинство е противоконститтуционно като припомни, че Конституцията ясно е разписала кога се изисква квалифицирано мнозинство , но изборът на членове на комисията не е сред тях.  После изненадващо Чолаков заяви, че ГЕРБ – СДС  ще подкрепи  предложението, ако Стоев не го оттегли,  но ако то бъде прието,  ще сезират Конституционния съд (КС).

Чолаков заяви още,  че ако се приеме предложението за номинационна комисия,  то би поставило работата на парламента в режим на обвързана компетентност и отбеляза, че това би последвало и при избора на Висш съдебен съвет (ВСС), Инспекторат към ВСС, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов надзор (КФН). Да приемем, че номинационната комисия ще извършва класиране с първо, второ и трето – означава да поставим Народното събрание в условие на обвързана компетентност. Аз като народен представител това не мога да го приема, добави той. Чолаков направи редакционно предложение на предложението на Стоев вместо думите „препоръчително класиране“, да бъде разписано „препоръчително оценяване на кандидатите“.

От опозицията се обявиха и срещу предложението на Стоев, сред които – възможността неправителствени организации да номинират членове на новата антикорупционна комисия, както и въвеждането на изискване освен юридическо, членовете да имат и икономическо образование.

В реплика Петър Петров от „Възраждане“ попита как човек с висше икономическо образование ще може да вземе решение за постановени съдебни решения и съдебни практики. Да не променяме правилата за избор на членове, само защото са намерени определени личности, които да бъдат назначени,  апелира той.

По думите му само и единствено хора с висше юридическо образование могат да заемат тези длъжности.  Той предложи вместо седем години изискването да е за десет години юридически стаж. Със серия от редакционни предложения Петров настоя да бъдат разписани и превантивните и санкциониращи функции на бъдещия орган.

Цвета Рангелова („Възраждане“) отбеляза, че в изказването си Стою Стоев е мотивирал въпросните промени с препоръки и попита да не би да е имало някакво тайно съвещание на членовете на правна комисия. Рангелова настоя Стоев да излезе на трибуната и да запознае пленарната зала с въпросните препоръки и техния автор. Несериозен е този подход, каза тя. Стою Стоев отговори като посочи, че всички членове на правната комисия са получили писмо от Министерство на правосъдието. Рангелова показа въпросното писмо от трибуната и отбеляза, че в него нямало и ред от въпросните препоръки.

Йорданов показа знаменцето, което протестиращите са му връчили да го покаже на депутатите като символ на това, в което са  превърнали държавата.

Тошко Йорданов, председател парламентарната група „Има такъв народ“ (ИТН) се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС, по повод изказването на Чолаков, че  ще подкрепят този закон, след което ще изпратят промените на КС с думите: „Вие като депутати защо сте тук – в името на властта, да изкарате колкото можете, или ролята ви на депутати е да приемате закони, които да направят живота на българските граждани по-спокоен, по-уреден и по-справедлив, същото направихте с бюджета. Вашите експерти направиха бюджета на Асен на „саздърма“, след което всички го гласувахте и вече берем последствията – държавата е на дефицит. Какъв е смисълът от вашето присъствие тук„, попита той.

Обърна се и към депутатите от  „ПП“ с думите:„ Вие сте тежки аджамии, колеги.  В момента желанието на Киро да се създаде ново КПКОНПИ като бухалка – да тормози политическите си противници, ГЕРБ така ще ви изработят, че ще има по-гадна бухалка спрямо стария закон и тя ще е в ръцете на ГЕРБ, а вие лавандули такива – ще страдате от това„.

Той напомни за протестите пред сградата на парламента.  „Навънка има протест на хората, работещи в „Мариците“, които ме помолиха да ви покажа това знаменце и да ви го донеса. Това е символ на България такава, каквато вие сте я направили. Това са техни думи. Така че приятна ви почивка на сглобката и слезте долу малко да се порадвате на народна любов„, заяви Тошко Йорданов, след което председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.

По време на дебата депутати от БСП и ДПС не взеха нито веднъж думата.

В сряда НС ще започне работа с обсъждане на първо четене на Закона за управление на отпадъците.  С него се дава възможност на местните власти да приемат наредба, с която да определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни и опасни отпадъци на територията на съответната община.

На първо четене влизат и промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чиято цел е предпазване на българската икономика от инвестиции от страни извън ЕС, които могат да навредят на националната сигурност и на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.