Последни новини
Home / Законът / Без дебати депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство

Без дебати депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство

Defakto.bg
Без дебати и единодушно народните представители подкрепиха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за българското гражданство, пряко свързани с промени в правната уредба, която регулира придобиването на българско гражданство чрез натурализация.

В мотивите към законопроекта за промени,  внесен от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители, се посочва, че са наложителни поправки за начините на  придобиване на българско гражданство чрез натурализация.  Според тях е необходимо  чистото съдебно минало на заявителя да бъде записано изрично в закона, а не в подзаконова нормативна уредба, както и да се съкрати и срокът за представяне на документ за освобождаване от чуждо гражданство в процедурите по натурализация, съобщава БТА.

Вносителите смятат, че е важно да се уеднаквят условията при различните хипотези в сегашната  законодателна уредба за придобиване на българско гражданство чрез брак с български гражданин и изтичането на определения тригодишен срок на съжителство.  В допълнение, следва да бъде създадена и възможност натурализацията, получена на това основание, да бъде отменена впоследствие, ако са налице данни, че бракът е сключен само фиктивно.

Трябва да отпадне едно съществено ограничение за желаещите да кандидатстват за получаване на българско гражданство на основание своя български произход. При сегашната уредба следваше техният възходящ да е починал като български гражданин. Съществуват хипотези обаче, при които той може да е бил задължен да се откаже от българското си гражданство, съгласно законодателството на друга държава, чието гражданство впоследствие е приел. Това не променя неговия български етнически произход и респективно би следвало неговите низходящи да имат възможността да получат българско гражданство на основание българския произход на техния възходящ.

Според вносителите би следвало във всички случаи на натурализация владеенето на български език да бъде необходимо и задължително условие, а не само в някои от случаите на придобиване на гражданство. Необходимо е и да се прецизира възможността за получаване на българско гражданство чрез натурализация в случаите, когато българската държава има интерес от това или когато лицето има особено заслуги към нея, с оглед да се избегне всякаква възможност за субективизъм.

Когато едно лице се отказва доброволно от своето гражданство, то занапред трайно къса връзката с българската държава. В тези случаи би следвало лицето да е погасило всякакви евентуални висящи публични задължения към българската държава. Логично е и да загуби възможността да иска отново възстановяването му, пише в мотивите.

В мотивите към проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, внесен от Николай Алгафари (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, се посочва, че настоящите промени са, за да поправят несправедливост и дискриминационно отношение към живеещи в България чуждестранни жители. При подаване на молба за гражданство се изисква свидетелство за съдимост от страната, чието гражданство имат, а те не са напускали страната ни в продължение на десетки години. Има страни, в които не е достатъчно волеизявлението на гражданина им за отказ и е невъзможно придобиването на такова, което е условие за придобиване на българско. Има случаи, в които деца с едни същи родители, но едното дете е родено в България, а другото- в друга страна, едното да получи гражданство, а другото- не. Семействата, не могат да пътуват извън страната ни в пълен състав, защото някой от семейството не може да се откаже от първото си гражданство.

В мотивите към проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство, внесен от Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, се посочва, че законопроектът има  задача да попълни няколко празноти в Закона за българското гражданство. Те, по мнението на вносителите, са задължително обнародване в Държавен вестник на указите на Президента на Република България за придобиване на българско гражданство по натурализация, възстановяването на българско гражданство, освобождаването и лишаването от гражданство и отмяната на натурализация; създаване на ред/церемония за връчване на удостоверенията за придобиване на българско гражданство по тържествен начин, съответстващ на значимостта на акта; публичност на регистрите на лицата, придобили българско гражданство на основание значим обществен интерес.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.