Последни новини
Home / Законът / Веселин Вучков за антикорупционния закон: Създават един разследващ корпус, който ще предизвика напрежение между институциите

Веселин Вучков за антикорупционния закон: Създават един разследващ корпус, който ще предизвика напрежение между институциите

Defakto.bg
Проф. Веселин Вучков

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро.  Това заяви пред  БНР проф. Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, сега преподавател по национална сигурност в НБУ по повод  възложените paзcлeдвaщи фyнĸции нa oпpeдeлeни cлyжитeли нa KΠK пo дocъдeбни пpoизвoдcтвa зa тeжĸи пpecтъплeния и пpoвepĸa пo пocтъпили cигнaли зa ĸopyпция. Каза:   „Няма да бъдат трима членовете на тази нова Антикорупционна комисия. Те ще бъдат, по мои лични изчисления, няколкостотин, може би 1000, на щат. Говорим за тримата административни ръководители, но най-важното от всичко е, че се създава нов държавен орган, който ще има правомощия да събира доказателства по НПК. Това е голямата „иновативна идея“ на този нов държавен орган, към която подхождам с огромни възражения.“

Не е толкова важно как ще бъдат избирани ръководителите, а как ще работят обикновените служители, защото корупцията се бори не от ръководствата на съответните органи, а с разследване по НПК, подчерта Вучков. По думите му административната йерархия в КПКОНПИ, по подобие на йерархията в МВР, няма почти никакво наказателно-процесуално значение.

Най-важният проблем е, че се създава нов разследващ орган, който ще трябва да се попълни с  лица с опит и юридическа подготовка, „а тези хора няма откъде да дойдат“, изрази своите резерви Веселин Вучков.

Аз съм сигурен, че ще бъдат попълвани от Вътрешното министерство. Ще се създаде един корпус, но освен да създаде междуинституционално напрежение, друга положителна проява на всичко това, което се прави в момента, аз не виждам. (…) Нима имаме малко разследващи органи в България, че трябва да създаваме нов корпус? Нима всички, които предвиждат Конституцията и законите, са натоварени прекалено много с работа?

Не съм сигурен, че този нов орган ще бъде имунизиран срещу прекрачване на своите правомощия, особено ако има възможност да разполага и с техника за подслушване, изтъкна бившият вътрешен министър. Според него „той може да се изплъзне от един общ граждански контрол„.

Вучков направи прогноза, че след време ще се разбере, „че тази нова Антикорупционна комисия, освен че е направила впечатление на Европа, няма да убеди българските граждани, че е изпълнила своите сериозни правомощия“.

Прокуратурата няма как да бъде заобиколена и не може да бъде заобиколена, категоричен е Веселин Вучков.

Той също изрази резерви за намеренията на управляващите на конституционно ниво да създадат отделни съдийски и прокурорски  съвета: „Това самоцелно разделяне на ВСС на два почти независими съвета едва ли ще постигне резултата, който предварително е заложен“, отбеляза той.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.