Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

Defakto.bg

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият служебен правосъден министър Крум Зарков, чийто екип изготви проект за нов антикорупционен закон, определян от специалистите като качествен,   но отхвърлен от „авторитетите“ на  48-ото НС и използван  избирателно за „собствен“ законопроект.

Коментарът на Зарков е  във връзка с гласуването на второ четене на проекта на ГЕРБ, който претърпя сериозни  изменения, докато стигна до второ гласуване.  Депутатите все още не са го приели изцяло след два дни работа по него.

До момента парламентът прие ръковоството на новата антикорупционна комисия да е от трима членове, които ще се избират с 2/3 мнозинство.  На комисията са възложени paзcлeдвaщи фyнĸции спрямо лицата, зaeмaщи виcши пyблични длъжнocти – пpeзидeнт, миниcтpи, дeпyтaти и eвpoдeпyтaти, пpeдceдaтeли peгyлaтopни opгaни и дpyги.

Според бившия министър на правосъдието  новият антикорупционен орган се очертава като политизирана и неефективна институция.

Ето какво написа той:

Антикорупционната комисия да е тричленна, като тримата комисари се избират от парламента с мнозинство от 2/3. Тази законова разпоредба, приета в суматохата днес, ще има лесно предвидими последици.

– Тя ще бъде отменена като противоконституционна, тъй като чл. 81, ал. 2 КРБ гласи: “Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато КОНСТИТУЦИЯТА изисква друго мнозинство.

– Ако никой не сезира Конституционния съд своевременно, то трудно ще се събере нужното мнозинство (справка парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС);

– Ако все пак се събере нужното мнозинство, това – при все наличието на Номинационен борд – ще е резултат от политическо съглашателство на партиите от мнозинството.

В сегашната конфигурация на коалицията – сглобка „антикорупционните“ комисари са разпределени точно – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС;

– Веднъж избрани, тримата трябва винаги да са на работа, защото дори един да е в болничен, в отпуск или в задръстване, всеки от другите двама ще разполага със своеобразно вето. Като погледнем пак горното тире бързо разбираме какво значи това.

С други думи – новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция. Досущ като неговите предшественици. Но с разследващи функции.

Припомняме, че законоpoeĸтът  „Зapĸoв“  предлагашe различен начин  формиране на състава на комисията като колегиален орган. За да се гарантира нейната независимост бе предложено   двама от членовете й да се избират от парламента, един да се назначава от президента , а по един да се избира на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд, съответно на общо събрание на съдиите от Върховния административен съд.

Предвидeнa бe  също Комисията да се председателства на ротационен принцип за една година, като председателят се определя чрез жребий.

Една от важни цели на „ПП-ДБ“ при приемането на закона бе да бъде изолиран  президента  от участие в антикорупционния орган.   Идеята бе възприета от цялата некоалиция – ГЕРБ –  СДС, ПП – ДБ и ДПС.

Така  новият антикорупционен орган ще бъде сформиран „независимо“  само от управляващото мнозинство. При „пълно“ зачитане на  баланса между властите.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.