Последни новини
Home / Законът / Последно: антикорупционната комисия остава с трима членове, които ще бъдат избрани догодина с 2/3 от гласовете на НС (допълнена)

Последно: антикорупционната комисия остава с трима членове, които ще бъдат избрани догодина с 2/3 от гласовете на НС (допълнена)

Defakto.bg

Депутатите приеха окончателно промените в  антикорупционния закон. Новосъздадената антикорупционна комисия ще започне работа след като  бъдат избрани нейните членове, а това ще стане в тримесечен срок от обнародването на закона.

В сряда парламентът прие, че членовете на антикорупционната комисия да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети – това решиха  депутатите с приети на второ четене текстове от законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители и моделиран от „Продължаваме промяната – Демократична България“ между двете четения. Във вторник ГЕРБ -СДС даде заявка , че ако предложението за избор с две трети бъде прието, ще изпрати решението в КС като противоконституционно.

Със законопроекта се създава Комисията за противодействие на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години.  За членове на антикорупционния орган могат да бъдат избирани правоспособни юристи или експерти с висше икономическо образование. Юристите трябва да имат поне 7 години юридически стаж, а икономистите – най-малко 7 години опит в службите за сигурност.  Решението, че  те ще бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 160 гласа, гарантира, че ДПС ще има решаващия глас.  Новата комисия ще е с шестгодишен мандат, а редът на ротацията ще се определя с жребий.

Последната редакция на текста съществено се различава от първоначално внесения проект, който предвиждаше КПК да е от петима души, които трябваше да  имат 10-години юридически стаж. Антикорупционната комисия се разделя  на две – за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконното придобито имущество.

При всеки избор на членове на комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове – по един предложен от Върховен касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, омбудсмана на България и от Сметната палата. Комисията ще извършва подбор за допустимост, след това ще има публична процедура за изслушване и обсъждане на кандидатите, като накрая ще се представя доклад. Той ще съдържа предварително оценяване на кандидатите, но няма да прави предварително класиране заради съпротивата на ГЕРБ.

По предложение на ПП-ДБ се реши членовете да имат право само на един мандат.

Почти единодушно, по предложение на ИТН, бе гласувано да бъде завишен юридическият стаж или стаж в службите за сигурност и обществен ред за директор на Специализираната дирекция „Противодействие на корупцията “ – от 5 на 10 години.

КПК включва Специализирана дирекция „Противодействие на корупцията“, Специализирана администрация (дирекция „Превенция на корупцията“, дирекция „Публичен регистър“ и дирекция „Конфликт на интереси“), и Обща администрация, която включва дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“, дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“ и Инспекторат.

Към комисията ще работят инспектори с  разследващи функции и оперативно-издирвателна дейност. Те получават право да  използват физическа сила и помощни средства по Закона за МВР  – белезници; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие.  За  осъществяване на дейността си по превенция на корупцията комисията ще си взаимодейства с други държавни органи, органи на местното самоуправление, неправителствени организации, представители на бизнеса, както и с международни организации. По отношение на защитата на лицата, подаващи сигнали, Комисията си взаимодейства с Комисията за защита на личните данни.

Промените  не засягат другата комисия – за конфискация, за която ще се прави отделен законопроект. Докато тя бъде формирана, настоящите членове на комисията (известна като КПКОНПИ) ще продължат да работят и на практика ще отговарят за конфискацията на имущество.

Управляващото мнозинство бе критикувано от опозицията, включително и от депутата от ПП-ДБ Бойко Рашков за занижените критерии за притежавания стаж. По време на дебатите в правната комисия Рашков припомни, че става дума за институция, която ще разследва корупционното поведение на висши държавни служители, което не може да се остави в ръцете на хора с „два петъка служба като юрисконсулт“. „Πpeдлaгaтe няĸoй нa двa пeтъĸa cлyжбa, ĸoйтo e бил юpиcĸoнcyлт в няĸoя фиpмa, дa ce зaнимaвa c въпpocи oт изĸлючитeлнo дъpжaвнo знaчeниe“, зaяви тoй в пpиcъщия cи тoн и пoпитa ĸoлeгитe cи дaли имaт „няĸaĸви ĸoнĸpeтни ĸaндидaти нa пo двe-тpи гoдини cлyжбa„

В крайна сметка мнозинството не върна първоначалното предложение – членовете на комисията да имат най-малко 10 години юридически стаж

Мнозинството подкрепи и предложение на ДПС за нов член 16 А в Закона за противодействие на корупцията, представен от Хамид Хамид: „При наличие на законен повод за започване на разследване срещу директора и заместник-директорите на Специализирана дирекция „Противодействия на корупцията“, както и в случай по член 212, алинея 2-ра от НПК се уведомява главния прокурор.  Главният прокурор разпределя преписката по алинея първа на прокурор от Софийска градска прокуратура и на двама следователи от Национална следствена служба на принципа на случайния подбор“.
На предложението  възрази Бойко Рашков:  „Тоест, ако този човек блъсне един гражданин по непредпазливост на улицата със собствената си кола, ще се занимава главния прокурор, Софийска градска прокуратура.“ Той посочи, че трябва да се уточни за кои престъпни състави  в подобни случаи трябва да  да бъде уведомяван главния прокурор“.
На забележката никой не обърна внимание.

След приемането на закона,  Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че новата антикорупционна комисия ще започне заработи,  когато бъдат избрани нейните членове, а това ще стане в тримесечен срок от обнародването на закона, т.е. тримата ѝ членове ще бъдат избрани след коледната ваканция на парламента.

Облекчена структура, трима човека да е управлението, изключително независим директор на дирекция с големи правомощия, да може да сезира директно двете прокуратури – и българската, и европейската без комисията, което показва, че има независим човек и цедка – някой, който да може да обира сигналите„, коментира  Делян Пеевски (ДПС) новоприетия закон.

Днес показахме пред европейските ни партньори, че не слагаме просто закони, за да отметнем законодателство, а да правим закони, които наистина имат шанс да направят институционално борбата с корупцията“, заяви  Кирил Петков (ПП– ДБ).

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.