Последни новини
Home / Законът / Адвокатите честитят Деня на независимостта: Да помним единението и да не се борим помежду си, а за интересите на България

Адвокатите честитят Деня на независимостта: Да помним единението и да не се борим помежду си, а за интересите на България

Defakto.bg

По случай 115 годишнината от провъзгласяването на българската независимост, Висшият адвокатски съвет поднесе   почитанията си за празника.

Нека помним уроците на днешния ден и да се борим не помежду си, а за интересите на България“, призовават адвокатите:

Днес отбелязваме една от най-светлите дати в българската история – обябяването на независимостта на България. Може би не е случайно, че блянът на предците ни за свободна и независима България, се е вплел в конституционната тъкан на професията ни – да бъде свободна, независима и самоуправляваща се.  Затова и адвокатурата днес, в лицето на Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети от цялата страна, отдават своята почит към делото на предците ни в старопрестолно Велико Търново.

Историята отново ни напомня, че в нощта срещу 22 септември (5 октомври по нов стил) министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на военния параход „Хан Крум“ край Русе, от където цялото българско правителство и князът поемат с царския влак към Търново. По време на почивката на гара Две могили министър-председателят Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите (впрочем министрите, всичко на всичко по онова време, са едва осем!).

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“, а Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Така преди 115 години в старопрестолната столица Велико Търново княз Фердинанд и тогавашният политически елит променят хода на съдбата на българите, прочитайки манифест, с който са отхвърлени последните васални връзки с Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

На днешната дата, преди повече от век, българска държавност постига една от най-големите си победи и превръща 22 септември в дата, която връща древната ни държава на европейската карта.  Победа на перото и умелите преговори, извоювана без кръв и насилие. Постигната благодарение на пълното единение на институциите и политиците в името на националния интерес.

Това е дело, доведено от нашите предшественици до успешен край, благодарение на далновидността и единството на цялото общество.

Нека помним уроците на днешния ден и да се борим не помежду си, а за интересите на България.

Честит празник!

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.