Последни новини
Home / Законът / ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

Defakto.bg
Бившият премиер Кирил Петков бе поставил охрана Иван Христанов заради отправени заплахи за живота му.  Според Петков  заплахите бяха свързани с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, който държавата си върна с твърдението, че частната фирма, работила там, е заобикаляла правилата и закона.  По-късно Христанов  напусна „Продължаваме промяната“ и  учреди нова политическа партия „Единение“.
Това стана  преди последните парламентарни избори заради спор при подреждането на листите на ПП-ДБ. Тогава Христанов беше изместен като водач на плевенската листа от напусналия ИТН  Радостин Василев. Със сигурно „Единение“ ще участва в предстоящите местни избори наесен, като се прицелва към малките населени места и разбиването на феодалния модел в тях, даде заявка при учредяването Христанов.

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито лидер е  Иван Христанов, бивш  заместник-министър от правителството на Кирил Петков  срещу решение на ЦИК.  С него е  ЦИК е заличила регистрацията на партията за участие в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., като е анулирала издаденото удостоверение за това.

С аргументи за за незаконосъобразност и неправилност на решението ПП „Единенние“ на 18 септември т.г. протестира решението на ЦИК,а в жалбата си като твърди, че не отговарят на фактите констатациите  на Главна дирекция ГРАО за извършена проверка на списъка на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия „Единение“ в ЦИК.  Настоява съдът да отмени решението на ЦИК, поставено върху тези данни.

 След проверка на обстоятелствата по делото върховните съдии обявяват жалбата на партията  за  процесуално недопустима, тъй като е подадена след изтичане на законоустановения срок за обжалване.

Според  чл.58, ал.1 от ИК, решенията на Централната избирателна комисия (сред които и по чл.57, ал.1, т.11 от ИК), каквото е обжалваното решение  могат да бъдат обжалвани  пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването им.

Решенията на ЦИК се обявяват незабавно чрез публикуване на интернет страницата на комисията и в бюлетина на Българската телеграфна агенция (БТА). По решение на ЦИК, срокът започва да тече от второто по ред публикуване.

 В случая обаче няма разлика в датите на публикуването – обжалваното решение от „Единение“ е обявено на Интернет страницата на ЦИК на 14.09.2023 г., а в бюлетина на БТА – на същата дата 14.09.2023 г. По тази причина тридневният срок по чл.58, ал.1 от ИК  за оспорване на обжалваното решение е започнал да тече от 15.09.2023г. и е изтекъл на 17.09.2023г. неделя  – почивен ден.  Според чл.58, ал.5 от ИК при обжалване на решенията на ЦИК сроковете по АПК не се прилагат, а в  Изборния кодекс изрично е посочено, че дните се изчисляват в календарни и изтичат в последния им ден, посочват съдиите.

В случая  последният ден от срока е почивен ден и срокът за оспорване изтича именно на този ден, който в случая е 17.09.2023 г., отбелязва съдът.

Жалбата на ПП „Единение“ е подадена  18.09.2023 г. в 16,21ч., „поради което тя се явява депозирана след изтичането на тридневния срок за обжалване, регламентиран в чл.58, ал.1 във вр. с ал.5 от ИК“., посочват съдиите.

„Срокът за подаване на жалби, независимо дали по своя правен характер те са първоинстанционни или касационни, е преклузивен. Като такъв и за разлика от давностния, преклузивният срок тече по отношение на всички, не може да се спира или прекъсва и за спазването му съдът следи служебно, дори и да не е направено такова възражение от другата страна по спора. Просрочената жалба е процесуално недопустима за разглеждане по същество. Налице е хипотезата на чл.159, т.5 АПК. Затова жалбата на ПП „Единение“ ще следва да бъде оставена без разглеждане, а образуваното въз основа на нея съдебно производство да бъде прекратено“.

С тези мотиви Върховният административен съд – четвърто отделение, оставя  без разглеждане жалбата на Политическа партия „Единение“ срещу решение то на ЦИК от 14.09.2023 г. и прекратява производството.

Определението не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.