Последни новини
Home / Законът / Ако начело на новата КПКОНПИ застанат хора от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, правителството ще падне

Ако начело на новата КПКОНПИ застанат хора от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, правителството ще падне

Defakto.bg

 

Ако начело на новата КПКОНПИ застанат хора от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, правителството ще падне още на следващия ден.Тази прогноза направи пред БНР Стою Стоев, депутат от ПП-ДБ, бивш председател на правната комисия в Народното събрание. Според него ще е изключително трудно да бъде избрана такава комбинация от трима представители на тези политически формации. Той коментира окончателно приетия антикорупционен закон в края на миналата седмица.  

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от „обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури“:

„Важното е, че кандидатите ще бъдат оценявани от независим борд, който ще даде реална оценка за тях. А няма да е с изслушване пред депутатите и в доклад до ресорната комисия народните представители да казват кой е подходящ. Тук имаше голяма политическа обвързаност. … Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат достатъчно качества и ще слушат тези, които са ги избрали. Точно това е смисълът на тази Номинационна комисия„.

Той изрази надежда всички регулаторни органи да приемат подобен тип процедура – „с независими органи, които да ги оценяват“.

По-рано в „Недея 150“ експертът  Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи  (2013-2017 г.).заяви, че обект на реформа в службите за сигурност рябва да бъде контролът върху тях.

Това, което със сигурност знаем, че ни липсва и би трябвало да бъде обект на реформа, има доста изследвания, които могат да се видят, за това каква трябва да е нашата система за контрол върху службите, това е елементът, който липсва в България и който е очевиден. Съществуват във всички други европейски страни, западни повечето, две нива на контрол, които у нас изцяло липсват. Едното е – в рамките на Министерския съвет да бъде изграден един съвет за сигурност, в който реално да има експерти, които да контролират дейността на тези служби и да обобщават информацията, това което иска ген. Атанас Атанасов (съпредседател на „Демократична България“ – б.р.), да има единен център, който да предоставя на премиера и на Народното събрание обобщена разузнавателна информация. Сега няма структура, която да представя единната гледна точка на всички служби. … Втората сфера на контрол, която я има в повечето европейски парламенти, е комисии за контрол на службите в парламента, които контролират дали те не злоупотребяват с правомощията си, най-вече по отношение на гражданите и на фирмите. Това е реален контрол, а не просто да имаш някаква комисия с депутати, които да изслушват или да им се дават доклади. Това е вторият елемент на контрол, който липсва„, обясни той.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.