Последни новини
Home / Законът / За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Defakto.bg

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти от Военно-апелативната прокуратура (ВАпП), Военно-окръжната прокуратура-София и Софийската градска прокуратура, които се намират съответно на ул. „Позитано“ 24а и на ул. „Черковна“ 90.

Необходимостта от промените е обоснована с оглед по- ефективна организация на работа, както и със съкращаване на разходи в структурите на Прокуратурата на Република България, се казва в съобщение на ПРБ.

Сарафов предлага  предоставените за ползване на Софийската градска прокуратура помещения в сградата на ул. „Черковна“ да бъдат разпределени за ползване от Военно-апелативна прокуратура и Военно-окръжна прокуратура-София, а стопанисването на сградата на ул. „Позитано“ № 24а да бъде възложено на административния ръководител на СГП.

След закриването на специализираното правосъдие голяма част от магистратите и съдебните служители на Специализираната прокуратура са преназначени в Софийска градска прокуратура, а по компетентност са изпратени множество досъдебни производства с фактическа и правна сложност, някои и с висок обществен интерес. Към момента част от прокурорите и съдебните служители на СГП работят в сградата на ул. „Черковна“, която е отдалечена от Съдебната палата.

Това създава значителни трудности при организацията на работата, деловодното обработване на преписките, времето за докладването и решаването им, транспортното обслужване и др., води до неефективност на работния процес и повишаване на разходите за дейността на СГП, се казва в предложението.

И.ф. главен прокурор обръща внимание, че през последните 3 години е налице тенденция за намаляване броя на прокурорските актове, внесени в съда от ВОП-София, което пък води до намаляване на необходимостта от контакти с военните съдилища, разположени в Съдебната палата, с оглед обмяната на документи и участие в съдебни заседания. Към предложението до ВСС са приложени и статистически данни за натовареността на Военно-апелативната и Военно-окръжната прокуратура в София.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.