Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Defakto.bg

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Самият Костадинов беше в съда заедно с двама свидетели – Станимир Пеев, шеф на Държавния резерв  Йовка Димитрова, пиар на „Възраждане“. В случая липсата на прокуратурата не е пречка процесът да продължи и съдът даде ход  на делото, независимо, че няма кой да защитава обвинениет0,  съобщи в. Сега.

Следващото заседание за разпит на един свидетел е насрочено за 11 ноември т.г.

През март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла лидера на „Възраждане“  към наказателна отговорност за коментара му  в телевизинно предаване, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. 

Според прокуратурата той е отправил заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

По време на поредното съдебно заседание вчера за пореден път потвърдих думите си. Мерките бяха вредни и ако решат отново да ги въведат, отново и отново ще го повтарям и ще се боря срещу тях. По второто обвинение стана ясно, след разпита на бившия шеф на резерва, че всъщност има липси не на 27 тона, а на още 449 тона сирене и кашкавал. Според думите на бившия началник това били „малки липси“.  Та по това дело съм обвиняем вече четвърта година.
Впрочем представител на прокуратурата не се яви. Смятах да му задавам въпроси в и извън залата, защото имаше медии. Само че смелата прокуратура, която ме обвинява за това, че казвам истината, нямаше толкова смелост да се яви.  Тава коментира Костадин Костадивон, след заседението в ъв фейсбук.

Делото беше спряно след 14 ноември 2021 г. в 47-ото Народно събрание. През декември същата година Костадинов обяви, че се отказва от имунитета си, за да може делото да продължи, тъй като не се страхувал от „организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура“.

Припомняме,  че след оправдателната присъда през 2021 г. на СГС по подобно обвинение срещу  пpoф. Aceнa Cepбeзoвa Асена Сербезова,  прокуратурата не показва особен интерес за обвинението  си срещу Костадинов. Проф. Сербезова бе пратена на съд заради нейни  интервюта пред националните медии,  в които предупреждаваше, че може да се стигне до липса на жизнено важни медикаменти.

Съдът обяви обвинението срещу Сербезова за  изнaчaлнo нecъcтaвoмepнo, тъй като пpeдyпpeждeниятa й ca дoвeли дo инфopмиpaнocт и oбщecтвeнa диcĸycия пo знaчим пpoблeм, т.e. пoвeдeниeтo й e пoлeзнo в eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.