Последни новини
Home / Законът / Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии е храмът

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии е храмът

Defakto.bg

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване на журналисти от БНТ.  „След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация“.   Това съобщи  Агенцията по вписванията, цитирана от БНТ.

„Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство„, се казва още в становището на агенцията.

Собствеността е на посолството на Руската федерация в момента. Имаше колебание дали трябва да призная за собственик Русия като държава или посолството. Но тъй като актът беше издаден на посолството на царска Русия затова и беше издаден отново на посолството“, коментира нотариус Иван Дахтеров.

Ловчанският митрополит Гавриил също потвърждава, че Руската църква е собственост на Руското посолство:  „Няма никакво съмнение, че собствеността на Руската църква е на Русия, тя е строена първо от Русия, с парите на Русия и през 1997 г. те са си извадили нотариален акт нов въз основа на всички тези документи, които имат, така че в това не може да има съмнение. Освен това съм бил 10 години в Софийска митрополия, сега съм в Светия синод председател на Върховния църковен съвет, който се занимава с имотите на Св. Синод, трябва да кажа, че такава собственост на Руската църква нито се числи в Софийска митрополия, нито към имотите на Св. Синод.

По-късно Министерството на правосъдието  се дистанцира от  съобщението  на Агенцията по вписванията:  Оттам посочват , че“  Установяването на собствеността върху руската църква изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична Община и др.).  В този смисъл въпросът за собствеността й не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията.

И още: След извършена проверка в Служба по вписванията – София се установи, че в Книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997г е вписан констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската Федерация. Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт той е съставен по молба на посланика на Руската Федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г.

Крепостният акт не е публично достъпен, не се съхранява в архивите на Агенция по вписванията, тъй като съгласно Закон за националния архивен фонд, Закон за съдебната власт, Наредба за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции и правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел „Териториален архив – София.

В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската Федерация, обясняват  още от правосъдното ведомство.

Църквата беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. В понеделник патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще извършват богослуженията в храма. След изгонването на свещениците,  от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.