Последни новини
Home / Законът / БИПИ организира дискусионен форум от две изследвания за назначенията из коридорите на властта

БИПИ организира дискусионен форум от две изследвания за назначенията из коридорите на властта

Defakto.bg

Български институт за правни инициативи ще представи резултатите от две изследвания, които се фокусират върху публичните назначения. Събитието ще се проведе на 27 септември (сряда) 2023 г. от 14:00 ч. в Литературен клуб „Перото“, НДК, съобщават оттам.

     Първият анализ, озаглавен „Из коридорите на властта. Как се назначават ръководители на териториални структури в страната“, се базира на резултатите от проведени за първи път социологически качествени и количествени изследвания на назначенията по места. Разкрива се какво мислят гражданите за тези институции, като е направен опит да се реконструират и локални властови мрежи. Документът описва нормативната рамка, върху която се осъществява назначаването и освобождаването на ръководителите на тези структури, както и релевантна съдебна практика при уволненията им.

     Екипът на БИПИ ще представи и резултати от мониторинг на парламентарните назначения. Анализът стъпва върху системното наблюдение на избора на персонален състав на регулаторите, извършван от Народното събрание от 2014 г. до днес. Изведени са обобщени статистически данни за работата на различните издания на парламента по отношение на публичните назначения. Описано е развитието на парламентарната практика, свързана с назначенията, върху която БИПИ реализира успешно застъпничество. Изведени са проблеми и пороци при тази конститутивна дейност на Народното събрание. Представена е и практиката на Конституционния съд по тези процедури.

     В програмата е предвидена и дискусия, която цели да създаде общо пространство за търсене на решения, за да се подобри управлението на процесите на рекрутиране на лидерите на редица институции. Темата е константно присъстваща във фокуса на общественото мнение, но решенията на проблемите не са устойчиви и дори се задълбочават.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.