Последни новини
Home / Законът / ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Defakto.bg
Иван Гешев с адвоката си  Радостина Томова на едно от заседнията във ВСС през юни за освобождаването му от поста главен прокурор за неетично поведение и уронване на престижа на съдебната власт, наричайки депутатите „политически боклук“.

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).  С тях  обжалба два отказа на ПК да се произнесе по неясно подадената от него оставка.

 Гешев възразява  срещу становището на кадровиците, че с издаването на указа на президента за освобождаването му като главен прокурор, той е освободен изцяло от съдебната система и заради това няма нужда от специално  по заявлението му за напускане.  Той смята, че освобождаването му от поста ( за неетично поведение ),  не е пречка да остане редови прокурор.  Спорен него  колегията най-напред е трябвало да го възстанови като обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП), каквото беше първоначалното му желание, а после да гласува оставката му.  Затова  иска ВАС да обяви решенията на ПК към ВСС за незаконосъобразни или нищожни и да върне преписката на ПК на ВСС за ново произнасяне.

Според кадровиците след уволнението му от поста, той не е редови магистрат.

На 27 юли т.г. съдът прие, че първата жалбата срещу решението на ПК от заседание на 19 юни т.г. е редовна и  допустима,  следва да бъде разгледана по същество, като делото се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание. Съдиите указаха на жалбоподателя Гешев, че   носи доказателствената тежест за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени в жалбата му, „от които черпи благоприятни за себе си правни последици“.

При извършената  служебна проверка на 25 септември т.г. върховните съдии  установяват, че образуваното дело по втората жалба  на Гешев ( срещу  решение на ПК  от  12.07.2023 г. , с което е допълнено решение на ПК на ВСС от 19 юни и е посочено, че производството по преназначаването му на длъжност „прокурор“ във ВКП се прекратява), е във ръзка с първата му жалба.   

Съставът на Върховния административен съд решава, че  по двете жалби съдът следва да се произнесе с общо решение.  „С оглед на това и на основание чл. 213 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК са налице основания за служебно присъединяване на производството по адм. дело № 7488/2023г. по описа на ВАС, шесто отделение, към адм. дело № 6876/2023г. по описа на ВАС, шесто отделение, като общото производство следва да продължи под № 6876/2023 г. на ВАС, шесто отделение“.

С тези съображения съдебният състав прекратява производството по втоража жалба и я присъединява към делото по първата.

От  дело пред ВАС се очкава да разберем дали предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор заради уронване престижа на съдебната власт автоматично го връща на заемания преди това пост или влече след себе си отстраняването му като магистрат въобще.

Хронология 

На 12 юни ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс, а три дни по-късно, на 15 юни, президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев.  На следващия ден (16 юни, петък) той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор. „Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка“, посочи той.

Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка.

На 5 юли обаче ПК на ВСС отново  остави без разглеждане писмото на Иван Гешев, а  Огнян Дамянов заяви, че  според чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) след освобождаване от длъжността административен ръководител лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител.  Дамянов наблегна на израза „по тяхно искане“ и  заяви, че в конкретния казус няма ясно дефинира воля на Гешев, че иска да бъде възстановен, напротив, бившият главен прокурор е оттеглил едно такова свое искане като изрично е посочил,  че не желае да работи в прокуратурата. И по тази причина не е възстановен като прокурор.

На основание чл. 165, ал. 1, т. 2 от ЗСВ може да бъде освободен като съдия, прокурор и следовател, каквото качество Иван Гешев няма след 15 юни и няма как той да бъде освободен чрез оставка от длъжността прокурор, защото не заема такава длъжност.  Не може да съществува абстрактна длъжност „прокурор“, тя може да бъде в определен орган на съдебната власт“, каза още Дамянов. Единодушно кадровиците подкрепиха предложението молбата на Гешев да бъде оставена без разглеждане ..

На това заседание  ПК посочи, че той е можел да обжалва първото решение по заявлението му за напускане, но не е направил това и срокът вече е изтекъл.

Разликата между двете позиции, на Гешев и ПК,  са 20 заплати, които бившият главен прокурор  би получил, ако след хаотичните му искания, съдът позволи да напусне системата, както той пресмята.

При отстраняване от поста мнoзинcтвoтo от членовете на  Пленума на ВСС  (16 на 4 гласа) се  обедини  oĸoлo cтaнoвищeтo,  чe c изpaзa  „пoлитичecĸи бoĸлyĸ“ ĸъм пpeдcтaвитeлитe нa зaĸoнoдaтeлнaтa влacт,  глaвният пpoĸypop e нapyшил пpинципитe зa „Beжливocт и тoлepaнтнocт“ и  „Πoчтeнocт и блaгoпpиличиe“ oт Koдeĸca зa eтичнo пoвeдeниe нa бългapcĸитe мaгиcтpaти и с това недопустимо е  уронил  престижа на съдебна власт.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.