Последни новини
Home / Законът / Сарафов: И по закон, и по призвание прокуратурата и МВР са партньори в битката срещу престъпността и беззаконието

Сарафов: И по закон, и по призвание прокуратурата и МВР са партньори в битката срещу престъпността и беззаконието

Defakto.bg

 

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова присъстваха на Национално съвещание на МВР във връзка с подготовката и провеждането на избори за общински съветници и кметове, мерките за ограничаване на незаконната миграция, противодействието срещу домашното насилие и престъпленията по транспорта, съобщи ПРБ.

И по закон, и по призвание ние с вас сме партньори в общата битка срещу престъпността и беззаконието. Дълбоко съм убеден, че принципът на разделение на властите не значи поставяне на разделителни линии, а обратното – ясно очертани отговорности на всяка институция“, посочва в изказването си и.ф. главен прокурор.

Сарафов подчертава, че ръководството на прокуратурата осъзнава своята роля в опазването на основните права на гражданите и техните законни интереси. „Те могат да бъдат съхранени само с общи действия на служителите на МВР, на следователите и прокурорите, на съдиите, на гражданското общество“, посочва той.

Във връзка с предстоящите местни избори прокуратурата и МВР ще направят всичко необходимо изборният процес да бъде спокоен и честен и да не се допусне изкривяване и манипулиране на вота, казва Сарафов.  Припомня, че е след 2-годишно прекъсване ръководствата на прокуратурата, МВР и ДАНС подписаха съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и ефективното противодействие на изборните престъпления.

За съжаление, последните години имаше моменти, когато диалогът между ръководителите на МВР и Прокуратурата не беше никак продуктивен. И това е слаба дума. Ясно съзнаваме своята отговорност да не допуснем грешките от изминалите години. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи ще си взаимодействат и ще направят всичко необходимо, така че изборният процес да бъде спокоен и честен, да не се допусне изкривяване и манипулиране на вота на нашите съграждани„.

Наша отговорност е да върнем доверието на българите в институциите, като създадем условия за това гражданите да са уверени, че отиват на честни и прозрачни избори, в които техният глас ще бъде зачетен“, подчертава Борислав Сарафов.

На събитието присъстваха министър-председателят Николай Денков, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на ДАНС, ръководители на главни дирекции и областни дирекции на МВР.

11 сигнала за купуване на гласове за местните избори са постъпили в Министерството на вътрешните работи, каза  министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Изготвен е план, който ще координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления. Създаден е оперативен щаб с ръководител – главният секретар на министерството.

Министърът очаква атаки срещу МВР:

Атаките срещу МВР започнаха още откакто имаме сформирано редовно избрано правителство. Предполагам че, те ще зачестят. Твърденията ще бъдат – че работим по определен сценарий, че, едва ли не, имаме възможност да контролираме изборните резултати. И това ще продължи да се чува и по-често с наближаването на изборите от хора, които нямат интерес да има редовно правителство„.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.