Последни новини
Home / Законът / Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Defakto.bg

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма „Св. Николай Мирликийски“  са подали депутатите  Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. В него се казва:

При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм „Свети Николай Мирликийски“ за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация у нас като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм „Свети Николай Мирликийски“, находящ се в на бул. „Цар Освободител“ №3″ в София„.

Съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов потвърди внесения  сигнал до прокуратурата по казуса  с изгонените свещеници, обвинени от ДАНС в дейност, насочена срещу националната сигурност на България:

Би трябвало прокуратурата да извърши проверка за това каква дейност са развивали тези свещеници. И пак казвам, ако има тук някаква шпионска мрежа, ДАНС да вземе да каже кои са тези, които са били вербувани от руските свещеници и да вземат да ги арестуват“, допълни той.

По думите на Атанасов руският посланик Елеонора Митрофанова е разпоредила да се затвори руската църква. Той заяви още, че „има тежка търпимост към руския шпионаж в България“.  Изглежда  останалият шпионаж е по – поносим за г- н Атанасов.  Интересен е похватът  да се иска установяване на  право на собственост от прокуратурата, а не    от съда.  Но очевидно за такива сложни въпроси, всичко е възможно. „Май е по-добре е такива „йористи“ да не пипат конституцията„, отбеляза по този повод  изданието „Правна лудост“.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.