Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Добрич и местната власт обсъдиха промените в НК за отнемане на МПС при упротреба на алкохол и наркотици

Прокуратурата в Добрич и местната власт обсъдиха промените в НК за отнемане на МПС при упротреба на алкохол и наркотици

Defakto.bg

По инициатива на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич Радослав Бухчев се проведе среща с представители на местната власт в областта на тема „Логистичните проблеми, свързани със задържането, изземването и съхранението на МПС управлявани от водачи употребили алкохол и наркотични вещества“. В срещата, като водещ на дневния ред, взе участие и говорителят на Районната прокуратура прокурор Даниел Илиев. Участие в разговора по темата взеха и областният управител на Добрич и заместник-директорът на ОД на МВР в града.

Обсъдени са измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта, както и утвърдените методически указанията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с упражняването на прокурорските правомощия по обезпечаване на отнемане в полза на държавата на превозни средства от водачи, управлявали ги след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

В контекста на статистиката за 2022 година, когато са водени 359 досъдебни производства за престъпления от този род, бе направено обосновано предположение, че и през 2023 година броят им ще бъде значителен. Тази прогноза постави във фокуса на вниманието на присъстващите въпроса къде ще бъдат съхранявани и обезпечавани иззетите моторни превозни средства.

В хода на разговора е постигнато единодушие, че местната власт може да окаже съдействие и беше заявена готовност за предоставяне на терени, където временно да бъдат съхранявани и охранявани иззетите автомобили до приключване на наказателните производства и произнасянето на съда с окончателни съдебни актове.

Това е втора среща, организирана от окръжния прокурор на Добрич Радослав Бухчев, от началото на 2023 година до сега, на която се постигат важни решения по неотложни въпроси, касаещи обществения ред и сигурност, посочват от Апелативна прокуратура Варна. Доброто взаимодействие с местната власт остава приоритет за ръководството на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, допълват оттам.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.