Последни новини
Home / Законът / Борислав Сарафов „изравни“ заплатите на прокурорски и съдебни помощници

Борислав Сарафов „изравни“ заплатите на прокурорски и съдебни помощници

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет измени Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата  и определи възнаграждението на служителите „прокурорски помощник“ да бъде в размер от 70 до 90 на сто от основното възнаграждение за най-ниската прокурорска длъжност, считано от 01.10.2023 г.  Решението е взето заради  установени несъответствия във възнагражденията между прокурорските и съдебните помощници.

След сигнал на и.ф. главния прокурор, Комисията „Съдебна администрация“ към ПК на ВСС  предложи промяната на Класификатора за длъжностите в администрацията на прокуратурата като за прокурорските помощници изрично да се запише, че получават заплата съобразно ЗСВ и в диапазон от 70 до 90% от най-ниското магистратско възнаграждение. Така се  преодолява  несъответствието в двата класификатора.

През август ВСС увеличи заплатите на младшите магистрати с 16%, или 3471 лв. На всички останали съдии, прокурори, следователи и служители, каквито са съдебните и прокурорските помощници, възнагражденията бяха актуализирани с 15% от 1 април.

В класификаторите за длъжностите в администрациите на съдилищата и на прокуратурата обаче възнагражденията на помощниците са описани по различен начин. Според този за съдилищата те получават заплата съобразно ЗСВ и в диапазон от 70 до 90% от този за най-ниската магистратска длъжност, а в този за прокуратурата са посочени твърди суми – от 2094 лв. до 2629 лв.

С 15-процентов ръст на твърдите суми, заплатите на прокурорските помощници са станали от 2408 лв. до 3023 лв.

При съдебните помощници обаче като база за увеличение на възнагражденията са послужили заплатите на младшите магистрати, коитобяха увеличени не с 15%, а с 16% и така най-високата заплата за съдебен помощник е станала 3124 лв., или със 100 лв. повече от колегите им в прокуратурата.

Според действащия към момента Класификатор, парите за длъжността „прокурорски помощник“ са определени с точни суми в посочения диапазон по решение на Прокурорската колегия от  27 феврурари  2023 т.  г.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.