Последни новини
Home / Законът / Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Defakto.bg

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с предстоящите местни избори.  Проекторешението за работа на парламента в месеците септември – октомври. бе прието с гласовете  на 122 гласа „за“ и 52 – „против“ бяха от „Възраждане“ и БСП.

Предложението бе  внесено от Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов и Стою Стоев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а разглеждането му като допълнителна точка от дневния ред за четвъртък бе по предложение на заместник-председателя на парламента Никола Минчев.

Първоначално депутатите бяха решили  да заседават извънредно в понеделниците и вторниците преди изборите и да не заседават в периода 11-27 октомври заради местните избори.

Сега с промяната на това решение ваканцията им ще продължи до 8 ноември. Днес, четвътък,  народните представители  решиха следващата седмица – понеделник, вторник и сряда да са неработни – или 2, 3 и 4 октомври, а 5 и 6 октомври, тоест четвъртък и петък да са работни.

Парламентарните комисии  ще продължат да заседават.

Тома Биков от ГЕРБ обясни: „Според мен ако не работим един месец, доста хора в българското общество малко ще си вземат и въздух. Защото невинаги когато работим, сме полезни на обществото. Така че, от тази гледна точка мисля, че ще има и някакъв позитив. Ще можем малко и да помислим какво да правим след тази ваканция, която може да ползваме и като творчески отпуск. След това, дай Боже, да започнем да бъдем и полезни на повече хора„.

Според  Деница Сачева така ще се избегне  използването на парламентарната трибуна за предизборна реторика.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ и Цончо Ганев от „Възраждане“ иронизираха поведението на управляващата коалиция:

Тошко Йорданов, попита „работливото мнозинство“ какво иска в крайна сметка. Първо нарушавате правилника, предлагайки ваканция, която не съществува, а сега си намалявате и работните дни, за да можете да обикаляте по провинцията, коментира той.  „Факт е, че работата, която върши това Народно събрание, е лоша, радвам се, че го признахте. Българите и без това го виждат, но е хубаво някой от управляващата сглобка да каже, че работата, която се върши в това Народно събрание, за нищо не става. И то е факт, защото за първи път имаме приемане на закони и тяхната поправка в рамките на няма и месец„.

Цончо Ганев  обяви, че въобще не е полезно този парламент да работи: „Кирил Петков – той ясно и точно каза: ние има един основен голям приоритет преди да излезем във ваканция – да си приемем закона за КОНПИ, да си имаме бухалка. Приехте си го, бухалка си имате. Както виждате, в момента ПП нито напират, нито нищо, те си взеха една бухалка. ДПС си взеха рафинерията, ГЕРБ не знам какво точно си взеха, но и те не напират кой знае колко, явно отдолу са разпределили. Това изкарва на дневен ред дали е полезно този парламент да работи. Не, не е полезно„.

В хода на дебатите  Тошко Йорданов получи забележка от председателстващия заседанието Росица Кирова.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.