Последни новини
Home / Законът / СГП възложи на ДАНС проверката по казуса с Руската църква

СГП възложи на ДАНС проверката по казуса с Руската църква

Defakto.bg

След  сигнали на  депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС и от  гражданското сдружение „БОЕЦ“, прокуратурата е разпоредила на ДАНС проверка за собствеността и правото на ползване на Руската църква в София.  Това съобщиха ръководителят на  СГП Илиана Кирилова и заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

От изявленията стана ясно, че прокурор от отдел „Специализиран“ във ВКП се е запознал със сигналите и ги е  изпратил по компетентност в Софийска градска прокуратура (СГП), която трябва да изясни фактите и обстоятелствата по случая и да се  произнесе дали има данни за евентуално извършено престъпление.
На свой ред СГП по реда на Закона за съдебната власт е възложила  проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
В хода на проверката ще се изискат документи относно собствеността на православния храм от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, Българската православна църква и други институции.
Също така ще бъдат снети сведения от лица, запознати с факти и обстоятелства, които са по предмета на проверката.
Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице и достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

Твърди се, че земята под Руската черква е дарена на Русия още през XIX век

От прокуратурата заявиха още, че въпросът с църквата има два аспекта – юридически и канонически. Проверката ще е за придобиването на собствеността на църквата, но прокуратурата няма как да каже кой има право да извършва обреди, посочиха прокурорите.

В хода на проверката следва да бъдат установени факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на православния храм. В тази връзка ще бъдат изискани документи от агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, както и от Българската православна църква“, каза Христо Кръстев.

Ще бъде изследвано дали при предоставените документи за собственост има неистински и са заблудени длъжностни лица. Ако се установи престъпление, извършено от човек с дипломатически статут, то не може да се предприеме наказателно преследване, посочиха от прокуратурата.

Ще бъде изискан и докладът на ДАНС, довел до експулсирането на църковните служители.

„Българската държава или българската православна църква претендира за собственост на Руската църква и на парцела, на който тя се намира, следва да се заведат съответните граждански дела. Искът се завежда от невладеещия собственик спрямо владеещия несобственик„, заявиха от прокуратурата.

На 21 септември българските власти изгониха  страната предстоятеля на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев) и храмът беше затворен.   БТА съобщи, че в Агенцията по вписванията има нотариален акт за собствеността на храма, според който имотът е придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на посолството на Руската федерация, посочи  агенцията.

Нотариус Иван Дахтеров,

За мен не е възникнало съмнение, че правоприемство между държавите има. Според мен и това не може да бъде правен проблем, защото е ясно, че една държава има пълно правоприемство независимо какъв е политическият строй в нея – дали е СССР или Русия, казва нотариус Иван Дахтеров, цитиран от БНТ.

Допълва: Въз основа на представените документи. Тук се появи малко верски проблем, т.е. църквата разглежда по друг начин нещата, не че съм много запознат, защото не съм гледал всички предавания. Но при мен дойде с подобни въпроси правен съветник на църквата. Но там с оглед кой е шапката – изповеданието, с оглед на това, че имаме една и съща православна вяра и в Русия, и в България и че не може да има съответно посланически постове на църквата в двете страни взаимно, това вече е въпрос, който си решава църквата. Доколкото разбрах това трябва да е църква под юрисдикцията на нашата патриаршия, не може да е под руската. 

Но това няма общо със собствеността, защото собствеността може да е на едно лице, знаете има и частни църкви, при които собствеността е на някое юридическо лице, но това не означава, че съответно патриаршията не господарства от духовна гледна точка в този имот. Собствеността е на Посолството на руската федерация спрямо представените документи. Правя само това уточнение, защото актът като констативен е създаден въз основа на представени документи. Спрямо тези документи собствеността е на Посолството.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.