Последни новини
Home / Законът / В деня на правото да знам: министерството на правосъдието с почетна грамота за принос в свободата на информацията

В деня на правото да знам: министерството на правосъдието с почетна грамота за принос в свободата на информацията

Defakto.bg

Министерството на правосъдието (МП) бе отличено с почетна грамота за принос в свободата на информацията по случай Международния ден на правото да знам.

Това стана на церемония по връчване на годишните награди на Програма „Достъп до информация“. Отличието в категорията „институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация“, бе прието от заместник-министър Юлия Ковачева.
Признанието е за нарастващата прозрачност в работата на министерството от 2021 г. насам, като за 2023 г. МП е на първо място сред министерствата в Рейтинга на активната прозрачност, отбеляза председателят на УС на Програма „Достъп до информация“ Гергана Жулева.
В последните години отличие не е връчвано на министерство.
„За Министерството на правосъдието това е признание за усилията, които полагаме за повече прозрачност в нормотворческия процес, за реформите, за измененията в нормативната уредба, които сме предложили, за продължаващата работа по отношение на т.нар. SLAPP дела и разпределението на средствата за държавна реклама в медиите“, каза зам.-министър Ковачева.

И още: „Отличието ни задължава да продължим да работим по същия начин, да поддържаме този стандарт и да надграждаме усилията си в работата за информираност на гражданите и прозрачност на нормотворческия процес“.
В номинацията на ПДИ бе отбелязано също, че подобряването на работата на министерството по достъп до обществена информация кореспондира с активно лидерство и прозрачност в работата на ръководния му екип през последните две години, като акцент е поставен и върху дейността на Съвета за върховенство на правото.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.