Последни новини
Home / Законът / Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Defakto.bg
Европейска комисия, Брюксел

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. Тя представлява правна рамка, насочена към защита на жените от всички форми на насилие.

Страните – членки ще бъдат правно обвързани с Конвенцията, каза говорителят на Комисията Кристиан Виганд. Той цитира член от Договора за функциониране на Европейския съюз, който гласи, че „споразуменията, сключени от Съюза, са правно обвързващи за неговите институции и за неговите страни – членки“.

През юни Съветът на ЕС  одобри присъединяването на ЕС към конвенцията. Това стана без гласовете на България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, тъй като решението не изисква единодушие, те не успяха да го блокират.

Шестте държави ще бъдат задължени да прилагат конвенцията само в частите й, които са обект на европейска компетентност. Те се отнасят до сътрудничеството по наказателноправни въпроси, обучението на служители, работещи с жени, обект на насилие, провеждане на кампании срещу насилието и предвиждането на санкции срещу извършителите, а също и членовете, свързани с убежището и забраната за връщане на жени, бягащи от насилие, в държавите им по произход.

България е подписала Истанбулската конвенция през 2016 г., но не я е ратифицирала. През 2018 г. Конституционният съд я обявява за противоречаща на българския основен закон с осем гласа и четири особени мнения. Съдът  прие, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“, които са несъвместими с основни принципи на българската конституция. Текстовете обявени за противоконституционни от КС у нас няма да се прилагат.

На 6 октомври 2021 г. Съдът на Европейския съюз в Люксембург потвърди, че ратификацията може да стане и без да са го направили всички държави членки.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.