Последни новини
Home / Без категория / От седмицата: ОС- Варна отказа да предаде българка, разследвана в Германия за участие в киберпрестъпления

От седмицата: ОС- Варна отказа да предаде българка, разследвана в Германия за участие в киберпрестъпления

Defakto.bg

Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на българката Вероника Й., издирвана от съдебните власти в Германия, съобщиха от съда.
Европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – амберг.  В нея е посочено, че срещу Вероника Й. се води наказателно производство за участие в
организирана престъпна група, компютърни престъпления, измама и мошеничество. Престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия (местожителство на ощетените лица) през периода 11.01.2019 г до 23.11.2020 г. Вероника e обвинена, че е работила като т.нар. задържащ агент в български колцентър, който оперирал във Варна или София. Ръководел се от чуждестранни граждани.  Според германските власти, с неверни твърдения, служители в колцентъра въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

В европейската заповед за арест е записано, че чрез обажданията, извършени лично от Вероника Й., в качеството й на агент по задържане на клиенти, са реализирани общо 112 вноски на обща стойност 2 304 199, 99 евро.
Българката бе задържана на 18 юли т.г. във Варна.
За прецени дали да предаде Вероника Й., Варненският окръжен съд изиска допълнителна информация от германските власти, тъй като жената е майка на малко дете, за което се грижи сама.
Целта е да се защити висшия интерес на малолетното дете – то да получава необходимата майчина и семейна грижа и правото на майката да не бъде лишена от контакт с детето си.  И двете са записани в Хартата за основните права на Европейския съюз и множеството решения на СЕС.  Поискано бе от германските власти за уточнят, дали има възможност Вероника Й. да бъде разпитана на територията на нашата страна или да бъде предадена временно за извършване на процесуални действия в искащата държава и след това да бъде върната обратно у нас, за да не се нарушава връзката и́ с детето.

В отговора си до Окръжен съд – Варна, германските власти посочват, че е била дадена възможност на Вероника да се запознае със събраните доказателства по делото, като и́ е била осигурена и адвокатска защита. Посочват, че всички процесуални действия срещу нея са извършени, предстои изготвянето на обвинителен акт и провеждане на съдебно производство. И поддържат искането си българката да им бъде предадена.
По делото бе изискан и доклад от Агенцията за социално подпомагане, съобщават от съда във  Варна. Заключението му е, че майката се грижи добре за детето си, привързано е към нея и имат силна връзка помежду си.
Окръжен съд – Варна е получил и гаранция, че при осъдителна присъда, жената ще бъде върната в България за изпълнение на наказанието.
Пред съдебния състав 34-годишната жена заявява, че след като разследването е приключило, желае да се яви по време на разглеждане на съдебното производство, а не да престоява преди това в местата за предварително задържане в Германия.
След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният
съдебен състав на Варненския окръжен съд приема, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но
предаването на Вероника Й. следва да бъде отказано.

Като основен аргумент за решението си, съдът посочва, че  престъплението, за което е обвинена жената, е извършено изцяло на територията на България. Този факт се установява от Европейска заповед за арест, където е отразено, че лицето е работило в български кол център, а като място на деянието е посочено „кол център в София или Варна“.

Ето защо за престъпление, извършено на територията на Р. България се прилага българския
НК, посочва в решението си съдебният състав на Окръжен съд – Варна. Освен това в допълнителната
информация, изпратена от германските власти е отразено, че не се налага извършване на процесуални действия с българката.   В този случай, за съда остава неясна необходимостта от присъствие на лицето в искащата държава, преди започването на съдебното дело. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейската заповед за арест за предаването на Вероника Й.
Съдът потвърждава мярката за неотклонение „подписка“ до влизане в сила на съдебния акт, като отмения мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите настраната“.
Решението подлежи на обжалване или протест в 5-дневен срок от днес пред АС-Варна.

About De Fakto

Проверете също

Нови образци на задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) …

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.