Владислав Славов

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и ДПС  от юридическото съловие и магистратските организации

Съюзът на юристите в България бе поредната творческа организация, отправила остри критики към законопроекта за промени в Конституцията, който бе определен като непрофесионален. СЮБ отново препоръча да бъде оттеглен и преправен.

Не знам дали считате, че сме толкова наивни да ви повярваме, че с тази конструкция за прокуратурата нещо ще се подобри в борбата с престъпността… Главният прокурор ли е най-големият проблем на прокуратурата? Нещата са твърде неясни, много объркващи и не знам защо са предложени по този начин“, коментира председателят Владислав Славов.

Той направи го сравни с предложенията за промени в основния закон от преди няколко години, написани от Данаил Кирилов (ГЕРБ). „Тогава поне имаше автор, Данаил Кирилов. Тогава проектът ангажира обществена енергия, намали натиска на улицата и кабинетът успя да си изкара мандата. Сега имаме някакви такива настроения, но аз не съм политик и по-нататък няма да коментирам. Безспорно няма да постигнете никакви резултати. Трябва да си поставим по-сериозни цели“, подчерта Славов.

„Аз съм сигурен, че този проект до никъде няма да стигне“, заключи Славов.

Наскоро СЮБ отправи апел към управляващите  да оттеглят  законопроекта като противоконституционен.

Татяна Жилова

Съюзът на съдиите в България също имаше сериозни критики. Според съдиите е

нeoбxoдимo нaдзopът за законност на прокуратурата да бъде ораничен само до наказателния процес, изпълнение на наказанията и принудителното лечение.

Cчитaмe, чe пpaвoмoщиeтo нa глaвния пpoĸypop дa издaвa мeтoдичecĸи  yĸaзaния нe тpябвa дa бъдe oгpaничaвaнo, тъй ĸaтo пo тoзи нaчин ce yeднaĸвявa пpaĸтиĸa в дocъдeбнaтa фaзa зa цялaтa cтpaнa, заяви Татяна Жилова.

Haшeтo cтaнoвищe e, чe пpoĸypaтypaтa тpябвa дa ocтaнe eдиннa и цeнтpaлизиpaнa. Tpябвa дa ce тъpcят мexaнизми зa oгpaничaвaнe нa  диcциплинapнaтa и ĸaдpoвaтa влacт нa глaвния пpoĸypop, зa дa ce гapaнтиpa вътpeшнaтa aвтoнoмнocт нa пpoĸypopитe – нa ĸoнcтитyциoннo нивo тoвa би мoглo дa бъдe caмo „извaждaнeтo“ нa глaвния пpoĸypop oт пpoĸypopcĸия cъвeт (ĸoлeгия, ĸaмapa), нo ocтaнaлитe пpaвoмoщия cлeдвa дa ce ypeдят в ЗCB и HΠK.

Според ССБ една от възможностите за балансиране е главният прокурор да не бъде член по право на Прокурорския съвет, което ще повлияе благоприятно на властта му върху системата. Съюзът призова седемгодишните мандатите на шефовете на върховните съдилища да не се пипат. Управляващите предлагат, вместо 7-годишните мандатите, да се въведат два по пет години.

Преди дни ССБ обяви, че пълното разделяне на ВСС на два отдели съвета ще капсулира съсловията и това няма да е в интерес на правото.

Бившият конституционен съдия Пенчо Пенев коментира, че е абсолютно невъзможно да се премахне Пленумът на ВСС  без свикване на Велико народно събрание.

Боян Магдалинчев

Висшият съдебен съвет не приема голямата част от предложените промени в Конституцията, стана ясно от изказването на представляващия съвета Боян Магдалинчев. Той допълни, че част от предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. ВСС изразява и резерви и по отношение на предвиденото съкращаване на правомощията на главния прокурор.

Изразяваме несъгласие с отмяната на текста на чл. 127, т. 5, който възлага на прокуратурата правомощието да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове и изменянето му с предложената редакция, която овластява прокуратурата да участва в граждански и административни дела само когато се защитават „правата и законните интереси на малолетни и непълнолетни лица и за защита на значим обществен интерес на лица, които се нуждаят от закрила“, се посочва в становището. В него се допълва, че има съмнения дали промените относно структурата на ВСС могат да се направят от Обикновено народно събрание, а не от Велико народно събрание.

Считаме, че е необходимо законодателят задълбочено да преосмисли същите, след провеждане на широка обществена дискусия“, се казва в становище

До момента представителите на съдебната власт, юридическата общност, президентството и адвокатурата разсипаха от критики проекта за конституционна реформа.  Единственият консенсус по предлаганите промени се  очертаха около въвеждането на индивидуалната конституционна жалба и увеличаването на съдийската квота в Висшия съдебен съвет, като гаранция за  независимостта на българския съд.

Правосъдният министър Атанас Славов даде да се разбере, че управляващите няма да оттеглят законопроекта,  но преди второ четене на конституционния проект всички разумни предложения и критики ще бъдат разгледани.

Така след  близо шест часа силно критикувания проект се отправи към пленарна  зала. Очаква се в петък той да бъде предложен за първо гласуване –  ако събре под 180 гласа, както  изглежда, второто гласуване ще е от два до пет месеца.