Последни новини
Home / Законът / ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Defakto.bg

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за  конституционни промени членовете на Висшия съдебен съвет предупредиха за „неизчерпаеми проблеми“ в текстовете, свързани със съдебната власт, съобщи БНР.

Кадровиците призоваха депутатите да преосмислят предложенията си за промени в Основния закон и преди да ги гласуват, да ги подложат на широка обществена дискусия.

Становището на ВСС  – освен на вниманието на депутатите днес, ще бъде предадено – през правосъдния министър Атанас Славов, и на представителите на Венецианската комисия, с чието експертно становище беше обвързана хронограмата на конституционните промени. Това ще стане на негова среща с тях в края на седмицата.

Почти всички предложения за  промени в  Основния закон, бяха подложени на почти единодушна критика, съобщава националнотож радио.

Като се започне от ограничаване правомощията на главния прокурор, намаляване мандатите на т.нар. трима големи в съдебната система, премахване на Пленума на ВСС  и създаването на два отделни съвета – прокурорски и съдийски, чиито състави да се избират по нова формула,  даване на допълнителни правомощия на правосъдния министър и лишаване на президента от финалния указ под решенията за избор или освобождаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Критиките бяха на различни основания –  целесъобразност, дискриминационност и противоречие с решения на Конституционния съд, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:

„Увеличаване на мандати, продължителност на мандат – това са все правомощия, според Конституционния съд, на Велико народно събрание. В конкретния случай имаме намаляване на мандат. Висшият съдебен съвет няма мандат, но членовете на съвета имат мандат. От 5 години се намалява на 4 години по проекта, който е  заложено“.

Правосъдният министър Атанас Славов, който председателства заседанието коментира, че не е бил изненадан от критиките:

„По-скоро ме изненада монолитността на становището, че беше подкрепено почти единодушно. Не е неочаквано обаче, предвид цялостната история на взети решения на този Висш съдебен съвет“.

Заедно със становището си кадровиците ще изпратят на Комисията по конституционни въпроси и протокола от днешното заседание, за да могат депутатите да прочетат и аргументите „за“ част от конституционните промени на единствения позитивен глас днес – този на Атанаска Дишева.

До момента критични становища  изложиха от Съюза на юристите в България, Съюза на на съдиите, Асоциация на прокурорите, Камара на  следователите и др.

Още по темата тук  и тук.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.