Последни новини
Home / Актуално / За какво са му на съда правомощия да ускорява наказателния процес, след като прокуратурата ги праща „в ъгъла“

За какво са му на съда правомощия да ускорява наказателния процес, след като прокуратурата ги праща „в ъгъла“

Defakto.bg

 Поредният двумесечен срок за приключване на досъдебно производство  по разследването на делото за ОПГ срещу  Емилиян Гебрев изтече.  Откъм прокуратурата отново никакъв знак, че се вижда финала на седемгодишната сага.

Скандалната   продължителност на разследването  не е  нито първото,  нито последното „трупче“ в историята на  държавното обвинение.  По-скоро сега иде реч за  законодателните шедьоври, които подкрепят злоупотребата с правомощия по етажите на прокуратурата и сочат място на съда „ в ъгъла“.  Според закона  съдилищата могат само да констатират поредното просрочие на законовите срокове за разследване,  да определят нови за приключване на прозводството, които ако прокуратурата не спазва, няма никакви последствия.

Типичен пример е делото за ОПГ срещу Гебрев, което  едно от множестото  дела, които се точат достатъчно дълго, за да свършат на този или онзи необходимата работа.

Архивът на ДеФакто показва, че от 2017 г. срещу Гебрев тръгна  наказателно дело от бившата спецпрокуратура заради покупката на русенския оръжеен завод „Дунарит“.  Той  бе притежание на КТБ, а след фалита ѝ беше закупен от Гебрев.

“ Обвинението се състои в това, че „Дунарит“ е бил придобит от кръга на  КТБ  с престъпни пари. След като „Дунарит“ е бил придобит с някакви престъпни пари 2010-2011 година, то значи и аз съм престъпник, че съм го купил. Това бяха години, когато банката беше обявявана за номер едно, номер едно, номер едно и самият мажоритарен собственик винаги номер едно, ако не сте забравили, и той ходеше само по червения килим. След като аз съм го купил, след това „Дунарит“, значи аз съм участвал в това пране на тези пари. За моите пари, с които съм купил „Дунарит“, никой не спори, те са ясни, те са доказани, че са 1000% чисти“, заяви Гебрев, след като му бе повдигнато обвинение. Самият той  твърдеше,  че проблемите му са заради депутата от ДПС Делян Пеевски. В едно от телевизионните си участия заяви, че цялата държава обслужва една офшорка, свързана с него.

B нaчaлoтo нa 2019 г. oбвинeниeтo нa Eмилиян Гeбpeв бe „пpeцизиpaнo“ –като  OΠГ зa пpaнe нa пapи, cвъpзaнo c изтoчвaнeтo нa KTБ. Haпpaвeнaтa oт пpoĸypaтypaтa вpъзĸa бe, чe нaвpeмeтo „Дyнapит“ бил ĸyпeн oт ĸpъгa oĸoлo Цвeтaн Bacилeв c изпpaни пapи, a Гeбpeв е трябвало да знае това.  Oбвинeния пo тoзи ĸaзyc пoлyчи и aдвoĸaт Лaзap Kapaдaлиeв, a пpeтъpcвaнeтo нa aдвoĸaтcĸитe oфиcи и дoмoвe сакндализра  гилдиятa.  Битĸaтa зa „Дyнapит“ пyбличнo бe cвъpзaнa c aпeтити нa ĸpъгa oĸoлo Дeлян Πeeвcĸи зa пpидoбивaнeтo нa opъжeйния зaвoд., a KЗK, cлeд ĸaтo пъpвoнaчaлнo нe видя нищo нepeднo, впocлeдcтвиe зaбpaни пoĸyпĸaтa нa oт coбcтвeниĸa нa „Eмĸo“, зaщoтo щял дa ce oбpaзyвa ĸoнглoмepaт.

Междувременно  заради образуваното дело  KΠKOHΠИ предяви през  мaй и нoeмвpи 2019 г. двa иcĸa cpeщy Eмилиян Гeбpeв и cинa мy зa близo 16 милиoнa.

Пак междувременно два пъти съдилищата пред които попада разследването на „ОПГ“-то констатираха незаконосъбразно просрочване на  разследването и отправиха задължителни указания до прокуратурата за приключаване на разследването по това дело.

Най-напред през 2020 г. с определение съдия  Христина Михайлова от СНС даде двумесечен срок на спецпрокуратурата за приключвано на разследването.  Спецпрокуратурата напълно игнорира съдебния акт. И разследването  продължи да е висящо.

Илюстрация, че съдебният акт не е довел до промяна в поведението на прокуратурата по делото, е  скорошно определение на съдия Мирослава Тодорова  от 11 август 2023 т.г. в което след седем години разследване, тя  определя  отново  двумесечен срок на прокуратурата да приключи досъдебното производство.  Делото е разследвано разнопосочно и е време прокуратурата да избере или  да му сложи край, или да стъпи на правдоподобна теза и да го  внесе в съда, личи от определението.

Наскоро и този срок изтече.  Пак без никакво внимание на прокурорите към определението на  съда.

Поглеждаме в закона. В чл. 369 от НПК под заглавието „Мерки за ускоряване на наказателното производство“ е посочено правомощие на съда да дисциплинира  прокуратурата, като й определя срок за приключване на проточените раследвания.  Текстът е поправен през 2017 г. когато тръгва разледването за ОПГ срещу Гебрев, чието начало, твърди се,   е поставено след като влиза в конфликт с депутата от ДПС  Делян Пеевски  и съмнения, че той опитва да придобие оръжейния завод „Дунарит“.  Съвпадения!

И така във въпросния  чл. 369  е записано, че :  (1) Съдът се произнася, като преценява фактическата и правната сложност на делото, има ли забавяния при провеждане на дейността по събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства и причините за това.

(2) Когато констатира неоправдано забавяне, съдът определя подходящ срок за извършване на действията. Определението е окончателно.

(3) Нови искания за ускоряване могат да се правят след изтичането на срока по ал. 2.

Не се открива нито дума за отговорността на прокуратурата при неспазване на мерките, посочени от съда за ускоряване на производтвото.   Макар да е известно, че като страна в процеса в една европейска  държава  обвинението трябва да приема сериозно актовете на  съда и да действа според тях,  у нас видимо това не е така.  Но пък до безкрай съдилищата могат да определят срокове, които никой не спазва.

На практика  ситуацията се родее с описаните детайли от експерта от АКФ  Андрей Янкулов, чиито липси  в закона нагледно блокират отговорността на прокуратурата. Уж е факт големият пробив за оспорване на отказите на  обвинението да внася в съда обвинителни актове, но няма кой да обжалва прекратяването  на „Барселонагейт“.  Не  друг,  а законодателите отхвърлиха  предложенията в проекта за НПК това да стане право и на онзи,  който е подал сигнала.  Ама кой да се сети, че иде редът на къщата в Барса,  чекмеджегейт, кюлчета, пачки и прочие забележтелни  разследвания срещу сияния от високите  етажжи на властта.   Пък и да се е сетил някой умело е премълчал  политическа аритметика.  Така връзката  на Борисов с прословутата  къща си  остана затворена „в рамките на една централизирана непрозрачна институция“.  

В новия закон за антикорупция смело бе записана  възможност новата Комисия за противодействие на корупцията да обжалва прекратяванията на наказателното производство за корупционни престъпления, но пък случайно бе пропуснато  да се запише  в НПК ред по който да става това.

Така и в законовата  хипотезата „Гебрев“ стои въпросът – какъв е смисълът да се запише правомощие на съда  за ускоряване на наказателния  процес,  когато законът е премълчал  какво се случва  за неспазването му.   След като  бе премахната възможността на съдилищата да прекратяват наказателните производства при просрочия на наказателните разследвания, свързани с икономическите интереси на общността,  се очаква  да има  поне ведомствен ред, който да дицпилинира прокурорите, които нагледно показват неуважение към съда и собствените си задължения да спазват сроковете в НПК за разследването.

Прокуратурата няма да е вече същатата , зарече се и.ф. главен прокурор Сарафов  миналата седмица пред ВСС по повод „лошото“  наследство на  Гешев.   Но с подкрепата на добре „обмислено“  законотворчество,  тя просто няма шанс да е  друга.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.