Последни новини
Home / Законът / Според Европейската прокуратура злоупотреби с еврофондове са нанесли щети за 5 милиарда евро на бюджета на ЕС

Според Европейската прокуратура злоупотреби с еврофондове са нанесли щети за 5 милиарда евро на бюджета на ЕС

Defakto.bg

Според Европейската прокуратура общите щети, нанесени през 2022 г. на бюджета на ЕС поради злоупотреби с еврофондове, са 5 милиарда евро. Това се казва в статия на платформата за журналистически разследвания Follow the Money („Проследете парите“).  Тази сума значително надвишава докладваната на Европейската комисия от страните членки. Тя възлиза на 300 милиона евро.

Трябва да приемем, че преди създаването на Европейската прокуратура, Комисията не е знаела за съществуването на над 90 на сто от подозрителните случаи, засягащи финансовите интереси на ЕС, разследвани от националните прокуратури„, заяви главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Статията съдържа сериозни критики срещу Службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ. Авторите я оприличават на куче, което нито лае, нито хапе.

За разлика от Европейската прокуратура, която може да преследва за престъпления пред националните съдилища, ОЛАФ само прави препоръки на страните членки на ЕС. Тези препоръки обаче рядко водят до дела.

Показателен е фактът, че докато Европейската прокуратура е започнала 865 разследвания за злоупотреби с еврофондове през 2022 г., ОЛАФ е дала началото само на 192.

Освен това, като част от Европейската комисия, ОЛАФ не е напълно независима. Европейската прокуратура няма този проблем.

Двете институции съществуват, за да работят заедно, се отбелязва в статията. Но засега нещата изобщо не вървят гладко.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Един коментар

  1. Николай Пачевски

    Напълно независима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.