Последни новини
Home / Законът / Ваня Григорова внесе жалба в АССГ срещу решението на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Ваня Григорова внесе жалба в АССГ срещу решението на ОИК за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Defakto.bg
Ваня Григорова

В  Административен съд София град постъпи жалба от Ваня Григорова като  кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, представляващ „БСП за България“,  съобщиха от пресцентъра на съда.   Жалбата е срещу решение  на Общинска избирателна комисия Столична за избор на Васил Терзиев за  кмет на Столична община. В нея  е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението до произнасянето на съда.

Според чл. 1, ал.1 от правилата за разпределение на делата в АССГ, жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда.  След постъпване на преписката, заедно със жалбата, незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия.

Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото, уточняват от съда.

ЦИК обяви, че  48,2% от подадените гласове са за  Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“, а  46,89 на сто от подкрепата е била за Ваня Григорова, издигната от БСП, „Левицата“ и др.  Разликата в  гласовете за двамата, получени на балтожа е  4786 гласа.

В деня, когато Общинската избирателна комисия (ОИК) в София обяви Терзиев за кмет, Григорова и екипът й на пресконференция оповестиха,  че ще поискат съдебна проверка на изборните  резултати  заради съмнения в изборния процес. Посочени бяха случаи на компрометирано гласуване с машини и грешки  в протоколите от преброяването на резултатите.

Имa cepиoзни cъмнeния, чe избopнитe peзyлтaти мoжeшe дa ca paзлични. Гoвopим зa peзyлтaт пoд 5 000 глaca и ниe ce cъмнявaмe в дocтoвepнocттa мy и щe нacтoявaмe зa пpoвepĸa нa тoзи peзyлтaт“, пocoчи тoй.  „Hиe  нe cмe cpeщy мaшинитe зa глacyaнe, a cpeщy възмoжнocтитe зa  ĸoмпpoмeтиpaнe  peзyлaтитe“, заяви Таков.

248 жалби срещу резултати от първия тур на местните изборите са подадени в административните съдилища в страната, съобщи ВАС.

Общо 248 жалби са подадени от кандидати за кметове и общински съветници в административните съдилища в страната до вчера във връзка с оспорвания на резултати от проведения първи тур на местните избори.

67 са оспорените резултати за избор на общински съветници (пълният списък виж в по-долу). По жалбите вече са образувани административни дела в първоинстанционните съдилища, като част от тях ще бъдат присъединени за общо разглеждане.

Общо 149 са жалбите срещу избора на кметове в общини в страната. Сред жалбите има и искания за касиране на изборите в големи и малки населени места.

В момента тече 7-дневният срок за обжалване на резултатите от втория тур на местните избори.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.