Последни новини
Home / Законът / ВКС осъди АПИ да плати близо половин милион лева на близките на загиналата жена в тунел „Ечемишка“

ВКС осъди АПИ да плати близо половин милион лева на близките на загиналата жена в тунел „Ечемишка“

Defakto.bg

С окончателно решение Върховния касационен съд,  осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати близо половин милион лева за смъртта на жена в тунел „Ечемишка“. Решението е  по гражданско дело, заведено от семейството на жертвата.  Върховните съдии присъждат обезщетения на двете деца и майката на загиналата в размер на по 110 000 лева, а на съпруга ѝ – 130 000 лева.

Трагичният инцидент стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела падна една от лампите, а от удара върху колата загина 64-годишната Елена Михайлова.

Експертизи по делото доказаха, че причината за фаталния инцидент е липсата на редовна поддръжка на тунела. Ремонт на съоръжението беше направен едва след смъртта на жената. Във фаталния ден загиналата пътува на предната седалка до шофьора, а автомобилът се управлява от брат ѝ.

През 2018 г. прокуратурата повдигна шест обвинения, свързани с този случай, две от тях са насочени към различни шефове на АПИ – Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и служителите на агенцията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев.

Разследване,  което да покаже конкертните  отговорни за кончината на жената, вече седем години няма.

Затова пък гражданските съдии са категорични –  налицее  противоправно поведение – бездействие на ответника Агенция „Пътна инфраструктура“, защото не е изпълнила задължението си по чл.30, във вр. чл.5, ал.1, т.2 и чл.19, ал.2 от Закона за пътищата, според които ремонтът и поддържането на републиканските пътища и пътни съоръжения, каквото е тунел “Ечемишка“ и задълженията си по чл.14-чл.16 от Наредба № 1 от 4.04.2007 г. за организиране редовното наблюдение и инспектиране на тунелите по републиканските пътища. Като такова поведение е прието и непредприемането на мерки във връзка с изготвените от „Автомагистрали“ ЕАД доклади, в които е отразена съществуващата реална опасност за пътуващите през тунел „Ечемишка“ и наложителната цялостна подмяна на носещата конструкция и осветителните тела в лявата тръба на пътния тунел. Съдът е приел, че техническото състояние на осветлението в тунела не е била съобразено и с Наредба №3/09.06.2004 г. за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, както и действащите стандарти, които са изброени в заключението.

Правилно АС – София е установил,  че  е налице  основание за ангажиране отговорността на ответника за причинените неимуществени вреди на ищците – майка, деца и съпруг на починалата. Изключено е съпричиняване, /каквото възражение ответника е заявил в отговора на исковата молба/, защото удара е бил неизбежен и е пострадал не водача, а е починала пътуващата с него, посочва  още ВКС.

По делото първа инстанция, Окръжен съд София,  присъди обезщетение от по 150 000 лв. за всеки от ищците, като се е позовала на свидетелските показания и установеното от тях за наличие на силна привързаност между загиналата, нейната майка, съпруга й и децата й.  „Отчетено е било, че майката е била в напреднала възраст към момента на кончината на дъщеря й и е преживяла изключително тежко внезапната й загуба. Съпругът развил тежко онкологично заболяване след смъртта на съпругата си, което се потвърждава от приложената към исковата молба документация. Отчетено е, че смъртта на Е. М. е неочаквана и преждевременна – била е на възраст, на която е могла пълноценно да се радва на живота и да бъде помощ и подкрепа за близките си. Няма доказателства да е страдала от заболяване, което би навело обратния извод. Кредитирал е свидетелските показания въпреки родствената и съпружеската им връзка с ищците, тъй като показанията са напълно логични от житейска гледна точка и липсват данни, които да ги опровергават. С тези мотиви първата инстанция е уважила исковете изцяло за по 150 000 лв. за всеки от ищците„.

Апеативен съд – София посочва друг размер на обещетяване в полза на преживял съпруг и деца: 110 000 лв. за преживелия съпруг и по 100 000лв. за всяко едно от децата.

ВКС  приема, че към  размера от по  110 000 лв. за всеки от тях,  трябва да се  присъдят по още 20 000 лв. За тази разлика и разноски за първа и въззивна инстанция в размер 1324,23 лв., разпределени между тях при права: половината за съпруга и по една четвърт за другите двама.  Потвърждава решението на Софийски апелативен съд в  останалата обжалвана част.

Осъжда още Агенция „Пътна инфраструктура“-  София да заплати държавна такса за въззивна инстанция съобразно уважената част в размер на още 1600 лв, както и деловодни разноски за касационна инстанция  от над 8000 лв. Майката и съпругът на загиналата не дочакаха финала на делото. Починаха, а присъдените им обезщетения ще получат техните наследници.

Съдът отхвърли тезата на  АПИ,  че е ставало въпрос за „случайно събитие“.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.