Последни новини
Home / Законът / АССГ отхвърли искането на Ваня Григорова да спре назначението на Васил Терзиев за кмет на столицата ( допълнена – мотиви)

АССГ отхвърли искането на Ваня Григорова да спре назначението на Васил Терзиев за кмет на столицата ( допълнена – мотиви)

Defakto.bg
Ваня Григрова, ИВан Таков

Административен съд София – град образува  дело по жалбата на Ваня Григорова и  Иван Таков срещу решението Общинска избирателна комисия Столична,  с което  бе обявен избора на Васил Терзиев за кмет на Столична община.

Първоинстанционният съд отхвърли направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК, съобщават оттам.  (виж мотивите по -долу)

Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков iъгласно чл. 1, ал.1 е подадена в четвъртък  „и съгласно правилата беше изпратена на ОИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда“, съобщава пресцентърът на АССГ.  Преписката е  върната  обратно в първоинстанционния съд в петък  около обяд и делото веднага е  образувано дела за разглеждане, като съдът се произнася  незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение.

Отказът на съда да спре предварителното изпълнение на решението  на ОИК, позволява на Васил Терзиев да встъпи в длъжност като кмет на София.   Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

След като официално бе обявено, че  48,2% oт пoдaдeнитe глacoвe ca зa  Bacил Tepзиeв oт ΠΠ-ДБ и „Cпacи Coфия“, a  46,89 нa cтo за  Baня Гpигopoвa, издигнaтa oт БCΠ, „Лeвицaтa“ и дp.,  рaзлиĸaтa в  глacoвeтe зa двaмaтa се оказа –  4786 глaca.

Гpигopoвa и eĸипът опoвecтиxa,  чe щe пoиcĸaт cъдeбнa пpoвepĸa нa избopнитe  peзyлтaти  зapaди малката разлика и cъмнeния в избopния пpoцec. Πocoчeни бяxa cлyчaи нa ĸoмпpoмeтиpaнo глacyвaнe c мaшини и гpeшĸи в пpoтoĸoлитe oт пpeбpoявaнeтo нa peзyлтaтитe и др.

Дали ще се стигне до отваряне на чувалите и преброяване на бюлетините зависи единствено  от преценката на съда.  Според доц Наталия Киселова  съдебната процедура по жалбата на Ваня Григорова може да приключи около края на годината.

Из мотивите на съда:  Няма  доказателства за евентуални вреди  от предварителното изпълнеие на оспореното решение 

.. Предпоставката, при която съдът може да спре допуснатото по закон предварително изпълнение – какъвто е настоящия случай, по силата на чл. 459, ал. 4 от Изборния кодекс, е възможността предварителното изпълнение да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда, като тя може да бъде причинена само от нови обстоятелства – такива, които са се осъществили след издаването на акта.  Факти и обстоятелства, които са пряко следствие на акта или които са се осъществили преди издаването на акта, са ирелевантни за основателността на искането. Доказателствената тежест за тези нови факти и обстоятелства и въздействието им върху правната сфера на адресата на акта е на искателя.
В настоящият случай, с жалбата не само, че не се представят доказателства за евентуалните вреди, които жалбоподателят би претърпял от предварителното изпълнение на процесното решение, които да са противопоставими на защитения от закона държавен и обществен интерес, но не се излагат никакви твърдения в тази посока.

Изложените твърдения за настъпване на вреди по отношнеие на избирателите са изцяло неотносими по спора. Не са налице и нови обстоятелства, а наличието им е предпоставка за спиране на предварителното изпълнение на административния акт, липсата на която е достатъчно основание за отхвърляне на молбата.

Съдът не притежава правомощия да изследва наличието на различни по вид държавни и обществени интереси при преценката на основателността на искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК.  Щом като законодателят е допуснал предварително изпълнение на един индивидуален административен акт, вече е извършена необходимата преценка за засягане на държавния и обществен интерес, което е безусловно.  За съда не съществува възможност да извършва преценка и да противопоставя различни държавни и обществени интереси, вкл. такива на отделни групи от избиратели, като му е предоставена компетентност единствено да извърши преценка за наличието или степента на засягане на значителни или трудно поправими вреди, които биха могли да настъпят не по принцип, а само за жалбоподателя. В този смисъл е определение № 993 от 3.02.2022 г. на ВАС по адм. д. № 1115/2022 г., III о.

С оглед изложеното, искането за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед е неоснователно и като такова следва да бъде отхвърлено.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните..

Повторна проверка ЦИК установи разминавания в данните от местния вот

След повторната проверка на секционните протоколи от втория тур на местните избори на 5 ноември от ЦИК установяват разлики. При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център на ЦИК.

Най-честите причини за разликите са неудовлетворени контроли, брой на действителните и недействителните гласове, различен брой на откритите в кутиите бюлетини – както хартиени, така и от машините, несъответствия при броя подписи в избирателните списъци, различни фабрични номера на протоколите и други.

За общинската комисия Столична, където резултатите за избор на кмет на общината се оспорват, са посочени 82 протокола, в които данните на ОИК и на ЦИК се разминават.

Решението с Анализа на несъответствията е приет от ЦИК и публикуван на сайта на комисията, заедно с приложението към него, съобщи БНР.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.