Последни новини
Home / Законът / Атанас Славов пред НБУ : Когато законите се променят по-бързо, отколкото се случват кинофестивалите, имаме проблем

Атанас Славов пред НБУ : Когато законите се променят по-бързо, отколкото се случват кинофестивалите, имаме проблем

Defakto.bg

Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории, казва правосъдният министър

„Именно в академичните аудитории се раждат промените, които после и политици, и администрации, и бизнес осъществяват на практика. Неслучайно най-силните, водещите държави в света са тези, които имат университети на първите 100 места в света. Защото промените, тръгващи от академичната общност, преминават впоследствие във всички сфери на обществения живот“. Това заяви министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов при откриването на Месеца на публичната администрация в Нов български университет вчера.  Организатор на събитието са департаментите по „Право“ и „Администрация и управление“, а  министърът на правосъдието бе първият лектор, съобщи Министерството на правосъдието..

Радостен съм, че имаме възможност да приветстваме лично министъра на правосъдието“, каза  ръководителят на департамент „Право“ в НБУ проф. д-р Веселин Вучков.

Пред студентите и преподавателите Славов открои триадата идея-политики-законодателство. Той  акцентира върху ключовата роля на институциите и администрацията за превръщането на една добра идея в нещо, което променя модела на управление на страната и дава реален резултат в обозримия хоризонт на една-две години.

Мандатът на последното 49-то Народно събрание е започнал с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждане на института за независимо разследване на главния прокурор, въвел реално стандарти, които години наред сме отказвали да въведем като държава. Но: „Още два пъти в рамките на следващите три месеца променихме ЗСВ в същата онази материя, по която бяхме взели първото решение. И това се случва, защото определени институции в съдебната власт не били точно разбрали какво е имал предвид законодателят! Т.е. когато в определена сфера законите се променят по-бързо, отколкото се случват кинофестивалите в страната ни, имаме проблем“, илюстрира доц. д-р Славов.

В лекцията си министърът очерта и пътя от ценностните, идейно-политически програми на партиите до превръщането им в конкретни законодателни решения „така, че на финала да постигнем резултат, а не хаос в системата“. Пътят минава през предизборни, управленски, законодателни, оперативни програми и ролята на добрата администрация, загрижена за публичното благо, подчерта Атанас Славов.

Приоритетите на настоящия екип на Министерството на правосъдието са независимото, качествено, ефективно правосъдие, което се постига с гаранциите за независимост на съда и за отчетност на прокуратурата, заяви още доц. д-р Славов. Предстои и да бъде обявена концепцията на нов закон за лобирането.

На финала министърът отправи призив към студентите: „Да работиш за кауза, за идея, за институция, която има мисия да променя живота на хората за мен поне винаги е било по-високият стимул.  Не се отказвайте от кариера в публичния сектор, държавата ни има нужда от вашите знания, а обществото ни ще оцени този избор“.

В рамките на Месеца на публичната администрация в НБУ ще бъдат проведени публични лекции от експерти в различни държавни администрации и органи на съдебната власт. Сред тях са заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ адв. Лилия Симеонова и директорът на дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ“ към Министерството на правосъдието Милена Коцева.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.