Последни новини
Home / Законът / Окр. прокурор на Ловеч: В момента „подписка“- та на обвиняемия за смъртта на Ферарио Спасов, няма основание да се променя

Окр. прокурор на Ловеч: В момента „подписка“- та на обвиняемия за смъртта на Ферарио Спасов, няма основание да се променя

Defakto.bg
Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч .

Няма законово основание на този етап Начо Панталеев, причинил катастрофата при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, да бъде задържан и да му бъде променена мярката „подписка“, наложена от великотърновския прокурор Йордан Кожухаров. Това стана известно  на пресконференция, дадена от  окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Няма по НПК възможност който и да е друг прокурор да променя мярката на настоящия етап от разследването. При установяване на нови факти и обстоятелства, които са от съществено значение за изясняване на самия пътен инцидент и за последствията от него, е възможно да преценим, че са налице и квалифициращи вината обстоятелства и да променим това обвинение, което е налично към днешна дата“, предаде БТА. 

 На този етап разследващите са си свършили добре работат, каза прокурорът.

Продължават разпитите на свидетели:

В момента се установяват и други лица – преки очевидци на местопроизшествието. Освен съдебно-медицинската експертиза, която е назначена, сме се уточнили да се възложи и автотехническа експертиза. На този етап ще бъде тройна. Идеята е да ползваме вещи лица от три съдебни района, за да избегнем всякакви коментари от страна на колеги-адвокати за някаква предубеденост“.

Ще се постараем максимално бързо и в кратък период тази експертиза да бъде изготвена. Тя ще е доста сложна от фактическа и правна страна, но на базата на тази експертиза ние ще преценим какво обвинение да има спрямо виновния водач„, казва  Вълков.

Валентин Вълков допълни, че разследващите ще работят и в посока да се изясни чий е автомобилът, предизвикал катастрофата, какви други автомобили е притежавал обвиняемия, има ли той регистрирани други пътно-транспортни произшествия и дали има нарушения по Закона за движение по пътищата:  „Тъй като това е важно не само за разследването, а и в последствие за съдебния процес“.

По обвинението за причиняване  на смърт по непредпазливост,  наказанието по закона е  затвор за срок от 3 до 8 години.  Прокурорът подчерта, че споразумение по делото няма как да бъде коментирано, защото не е възможно по закон. „Но е възможно тогава когато обвиняемият прецени с неговата защита, че всичко е на 100 процента изяснено, да се отиде на вариант за признаване на виновен и да поиска съкратено съдебно следствие. Прокуратурата няма думата там, съдът автоматично преминава дори още в разпоредително заседание към такава фаза на процеса“, обясни прокурор Вълков.

По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, делото срещу шофьора, причинил катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, бе иззето от прокуратурата във Велико Търново и изпратено за разследване от прокуратурата в Ловеч.  Обвиняемият е с наложена  мярка „подписка“.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.