Последни новини
Home / Законът / Представители на ПРБ, ВКС и НСлС проведоха среща с координатора на ЕС за борба с трафика на хора

Представители на ПРБ, ВКС и НСлС проведоха среща с координатора на ЕС за борба с трафика на хора

Defakto.bg

Заместник главният прокурор Мария Павлова, заместник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова и заместник директорът на Националната следствена служба (НСлС) Юлиана Петкова се срещнаха с координатора на Европейския съюз (ЕС) за борба с трафика на хора Диан Шмид, която е на официално посещение в България.
Заместник главният прокурор Мария Павлова представи националната правна уредба по отношение на борбата с трафика на хора и подчерта, че разследването и предотвратяването на този вид престъпления са приоритет за българската прокуратура. Тя посочи, че през август т.г. бе създадено Специализирано междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на престъпления, свързани с нелегалната миграция, което всеки месец представя публично резултатите от своята дейност. Мария Павлова припомни, че заедно с Лада Паунова и Юлиана Петкова участват в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет.
Заместник председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова посочи, че във ВКС съществува регистър за този тип дела, който помага да бъде извършван своевременен анализ и да бъдат набелязвани конкретни проблеми при разглеждането им, като посочи, че предстои разширяването му. Отбеляза, че е направено искане за нова функционалност на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), позволяваща събиране на информация за всички образувани и разглеждани от съдилищата в страната дела за трафик на хора.
Юлиана Петкова, заместник директор на Националната следствена служба, отбеляза, че капацитетът на НСлС да разследва случаи на трафик на хора в момента е силно подценен. Тя припомни, че в миналото знакови дела са били разследвани успешно от службата и са завършвали с влезли в сила осъдителни присъди.
Координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Диан Шмит подчерта важността на сътрудничеството между националните власти и Европейския съюз за изпълнението на Директива 2011/36/ЕС относно предотвратяването и борбата с трафика на хора, защитата на жертвите и съдебното преследване на трафикантите. Тя насърчи българските институции да използват всички възможни законови инструменти за борба с този тип престъпления като съвместни екипи за разследване, сътрудничество с Евроджъст, Европол и др.
В хода на разговора между представителите на съдебната власт и европейския координатор се постигна съгласие, че от ключово значение за борба с трафика на хора и постигането на по-добри резултати са координацията между институциите на национално и европейско ниво, обменът на данни и добри практики.

Зам.-министър Николов обсъди мерките за борба с трафика на хора с координатора на ЕС Диан Шмит

 Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов също се срещан с  координатора за борба с трафика на хора на ЕС Диан Шмит, съобищ МП. На срещата са присъствали  още председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева и заместникът й  Лилия Симеонова.

Заместник-министър Николов информира, че в България е налице необходимата законодателна рамка – наказателно правна уредба, въведена през 2007 г., както и механизъм за финансова компенсация за пострадали от трафик на хора. „От началото на тази година към Министерството на правосъдието е създаден и Съвет за криминологични изследвания, като една от темите, по които работи той, е превенция и тенденции, свързани с трафика на хора“, каза още Николов.  Съветът бе възстанове по инициатива на бивишя правосъден  министър Крум Зарков.  Към него е сформирана и работна група от магистрати и представители на академичната общност, които да дадат предложения за промени в наказателно правната уредба до края на годината.

Шмит сподели, че на ниво ЕС резултатите по отношение на наказателното преследване и осъдителни присъди не са добри, тъй като разкриването на този вид престъпление изисква международен ресурс, с оглед трансграничния им характер.  Тя отчете като стъпка напред у нас криминализирането на деяния, извършени от лица, ползващи жертви на трафик на хора за различни цели (чл. 159в от НК).

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.